top of page
  • Yazarın fotoğrafıTuran Oguz

Uzun Menzilli Seyir Fuzelerimiz ve Uydu Baglantisi

Siviller Acisindan Uydular

Amerika’nin GPS (Global Positioning System-Kuresel Konumlandirma Sistemi) navigasyon uydu aginin adi Navstar’dir. Ag, 31 uydudan olusmaktadir. Ayni anda dunya yorungesindeki 24 tanesi tum alanlari kapsamak icin yeterlidir, kalanlar ise yedektir.


Navstar


Sivil kullanici acisindan, hassas olarak konumumuzu belirlemek icin ayni anda 4 uydu (3 tanesi yer + 1 tanesi yukseklik icin) ile iletisim halinde olmamiz yeterlidir.

Askeri Acidan Uydular

Askeri acidan ise durum tamamen farklidir. Ornegin 1500 km menzilli bir seyir fuzesi gonderecegiz ve cok kucuk CEP (hata) degeri istiyoruz desek, Turkiye ve cevresindeki 1.500 ila 3.000 km mesafeyi kapsayan 3 tane haberlesme uydumuz olmasi yeterlidir, ki bizim aktif 4 tane haberlesme uydumuz vardir.

Ayrica dunyada bu hizmeti veren ticari uydu firmalari da vardir. Parasini verir onlari da kullanabilirsiniz.

TURKSAT 4A


Su andaki haberlesme uydu agimizla (TURKSAT), SATCOM kabiliyetine haiz Anka IHA’mizi doguda Cin sinirindan batida Atlantik Okyanusu ortasina, kuzeyde Rusya iclerinden guneyde Guney Afrika Cumhuriyeti’ne kadar problemsiz ucurabiliriz. Anka’nin siniri haberlesmesi degil yakitidir yani anlayacaginiz.

Peki Uydularimiz Vurulabilir Mi?

Evet ve hayir!

Gokturk 2


Askeri uydularimiz (Gokturk) dunyadan yaklasik 700 km yukseklikte (LEO- Alcak yorungede) konumludur. Amerika ve Cin’in bu yorungedeki uydulari vurduklarini acik kaynaklardan bilmekteyiz. Rusya, Israil ve Hindistan’in da vurabiliyor olduklari soylemleri (???) vardir.

Haberlesme uydularimiz (TURKSAT) ise dunyadan yaklasik 37.000 km yukseklikte (GEO- Jeostatik yorungede) konumludur. Bunlarin vurulduguna dair acik kaynaklarda henuz bir bilgi yoktur

Peki Ne Yapalim?

TSK sadece GPS’e de bagimli kalmamistir tabii ki. Tutun ki, savas zamani tum uydularimizi bir sekilde (???) islemez hale getirdiler. En basit bir ornekle; fuze gudumu icin INS vardir, TERCOM vardir, vs vs. O yuzden endiseye kapilmaya gerek yok.

Hatirlatma

Ancak, yine de kendi navigasyon agimizin olmasi gerekmektedir. Cunku GPS hem en hassas hem de kullanimi en kolay sistemdir.

10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page