top of page
  • Yazarın fotoğrafıTuran Oguz

B (Bora) Fuzesi Nedir? Ne Degildir?

23 Ocak 2017 tarihinde, Savunma Sanayi Mustesarligi internet sitesinde, Hava Savunma ve Uzay Daire Baskanligi’nda, Stratejik Sistemler ana basligi altinda, “B (BORA) Fuzesi ve B (BORA) Silah Sistemi Projesi” yayinlandi.


Buna gore; uzun menzilli karadan karaya fuze ve silah sistemi projesi Roketsan ana yukleniciliginde 23 Kasim 2009 tarihinde imzalanan sozlesme sonrasi baslatilmis, teslimatlar da proje takvimine uygun olarak devam etmekteydi.

Uzun sure sonra bildirilen ve ozellikleri hicbir zaman aciklanmayan bu proje hakkinda tamamen internetteki acik kaynaklardan yapilan arastirma sonucunda asagidaki sonuclara ulasiliyor.

2 Subat 2017 tarihinde Aydinlik Gazetesi’nin internet sitesinde yayinlanan haberde projenin mimari, emekli tumgeneral Beyazit Karatas’in tum ayrintilari Aydinlik’a anlattigi iddia ediliyordu. Buna gore:

“Bu, Çin’le beraber müşterek yaptığımız füze projesinin 3. fazıdır. Bizim Çin’den almaktan vazgeçtiğimiz hava savunma sistemlerini de üreten CPMIEC şirketiyle ortak ürettiğimiz bir füze. Bu füze, Kasım 2009’da imzalanan anlaşmaya göre, Kasırga ve Yıldırım’dan sonra üçüncü faz olarak üretildi. 2014 yılında Karadeniz’e doğru atışı yapılarak test edildi. Bugünde tamamlanarak Silahlı Kuvvetlere teslim edildiği anlaşılıyor.Bu füzeler karadan karaya çalışıyor. Bora’nın hassasiyeti diğerlerinden daha iyi. Bunun üzerine Lazer GPS’te konuldu. Dolayısıyla ortak teknoloji transferi ile yaptığımız bu füze, yaklaşık 300 km menzilli ve hassas vuruş kabiliyeti hepsinden iyi. Şuanda en uzun menzilli füzelerimiz bunlar”.

Daha geriye gidersek 7 Mayis 2016 tarihinde yine Cesur Haber internet sitesinde bir fotograf yayinlandi.


Turkiye’de cekilen fotografta arac uzerinde bir fuze lanceri gorulmekte.

Bu lancerin aynisi 2012 yilinda Cin’de yapilan 9. Zhuhai Airshow’da sergilenen B-611M’de de goruntulenmekte.




Buna gore lancerleri karsilastirirsak; boylarinin (ikisinde de 24 bolme) ve yine asagidaki gibi bircok ozelliklerinin ayni oldugu gorulmekte.



Yine benzer lancer Sinop Fuze Test Atis ve Deneme Alani’nda da goruntulenmisti.



Ayrica 27 Subat 2015 tarihinde Kokpit Aero’da yayinlanan habere gore 300 km menzilli balistik fuze testleri Aralik 2014’te tamamlanip teslimat calismalari basladi. Buna gore:

“Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın 20 Mart 2014 tarihinde Sinop’a gerçekleşen ziyareti sırasında varlığını ilk defa dile getirdiği füze üzerindeki çalışmalar tamamlandı. Edinilen bilgiye göre füzenin kabul testleri Aralık 2014’te tamamlandı ve teslimat çalışmaları başladı. Roketsan, ABD’nin 1992 yılına kadar radar üssü olarak kullandığı, MSB’nin de boş duran tesisi uzun bir aradan sonra Roketsan’ın kullanımına açtığı Sinop Sülük Gölü yakınlarındaki bir üs bölgesinde denemelerini gerçekleştirdi.

İSMET YILMAZ NE DEMİŞTİ?

Sinop ziyareti sırasında İsmet Yılmaz yaptığı açıklamada; “Sinop’ta şu anda Türkiye 300 kilometre menzilli füzelerini denedi. Burada ki denemelerde şu ana kadar başarıya ulaştık. Türkiye’nin 300 kilometreye kadar hem lazer güdümlü seyir füzesi (SOM), hemde balistik füzesi var. Bu füzelerin menzilin uzatılması noktasında çalışmalar sürüyor. Hedef bin km menzilin üzerine çıkmaktır” dedi”.

Tum bunlari yanyana getirirsek, burada bahsedilen ve kanitlari gosterilen tum fuzelerin B-611M uzerinden Roketsan ve CPMIEC ortak gelistirme projesi B (BORA) oldugu sonucunu cikartabiliriz.

Buna gore, bir kismini lisans ile urettigimiz J-600T Yildirim (B-611) ile ayni genel ozelliklerde ise, ortak gelistirdigimiz BORA da genel ozellikler acisindan B-611M ile ayni veya cok benzer olmalidir.

B-611M Kisa Menzilli Balistik Fuze Ozellikleri:

•Boy: 6.803 cm

•Cap: 60,5 cm

•Agirlik: 2.183 kg

•Savas basligi: 480 kg

•Itki: Kati yakitli roket motoru

•Asgari menzil: 80 km

•Azami menzil: 280 km

•Gudum: INS + GPS

•CEP: 50 m

Not: Ilk defa 11 yil once, 2006’da ortaya cikan B-611M fuzesinin gecen zaman icerisinde menzil ve CEP degerlerinde kucuk degisiklikler mumkun olabilir.

Bu fuzenin ortak gelistirilmesi surecinde Roketsan’in ana yukleniciliginde bazi firmalarimiz teknoloji transferi ile balistik fuze gelistirilmesi konusunda belirli seviyede bir yetenek kazanmis ve bazi kisimlari da ortak gelistirmis/yerlilestirmis olabilir.

Eger kritik sistemler konusunda bir yetenek kazanimi olduysa bizim icin ileride kazanc olacaktir.

41 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


Yazı: Blog2_Post
bottom of page