top of page
  • Yazarın fotoğrafıTuran Oguz

TR-122G Gudumlu Topcu Roketi

Roketsan, 6-9 Eylül 2016 tarihleri arasında Kielce, Polonya’da yapılan MSPO 2016 fuarında yeni güdümlü topçu roketi TR-122G’yi tanıttı.

IHS Jane’s 360‘ da yayınlanan haberde, Roketsan Balistik Sistem Programları Direktörü Dr. Mahir Çakıroğlu’nun verdiği bilgilere göre ürünün kalifikasyonunun 2017 ortasında tamamlanması planlanıyor.

2015 sonunda kalifikasyonu tamamlanan TR-300G “Kaplan” için geliştirilen güdümlü seyrüsefer paketinden ve firmanın mevcut 122mm roket teknolojisinden yararlanan ürünün geliştirme süreci 2015 ortasında başladı.

18,4 kg yüksek tahrip (HE) veya çelik bilyalı tahrip harp başlığı kullanan ürünün toplam ağırlığı 72 kg. Roketsan tarafından geliştirilen yaklaşma tapası ile TR-122G’nin etkili ölümcül yarıçapı; parçacık etkili yüksek tahrip güçlü harp başlığı ile 20+ m, çelik bilyalı harp başlığı ile 30+ m.


Kompozit katı yakıt kullanan ve burnundaki elektro mekanik aktuatörler vasıtasıyla hareket verilen kontrol yüzeyleri ile yönlendirilen üründe INS’e ilave; GPSS (GPS/GLONASS), GPS veya GLONASS ile güdüm seçenekleri sunuluyor.

TR-122G’nin asgari menzili 3 km, azami menzili ise 40+ km. CEP degeri 50m’den az.

Nisan 2016’da Konya Karapınar atış test ve değerlendirme merkezinde cansız harp başlığı ile yapılan toplam 10 test atışında; 18 km’den yapılan tüm atışlar 3 m, 28 km’den yapılan tüm atışlar ise 18 m içerisinde toplanmış.

Ürün hedef profili; hafif zırhlı araçlar, mobil komuta kontrol merkezleri, düşman personeli ve yüksek değerli hedefler.


Ürün envanterdeki 122mm roketlere de uygulanabiliyor. Yapılması gereken, mevcut başlık ve tapanın çıkartılıp yeni TR-122G güdüm paketi, başlık ve tapadan oluşan tertibatın monte edilmesi.

Değerlendirmelerim:

Menzili, CEP değeri ve etki alanı ile iyi bir ürün olacağı düşünülebilir.

Etkili İstihbarat/Gözetleme/Keşif uygulamaları ile desteklenirse devam etmekte olan iç güvenlik (terörle mücadele) harekatlarında birlikler için gereken hassas ateş destek gücünü tek seferde sağlamak konusunda silahlı IHA ve topçu görevlerinin bir kısmını yüklenecek ve kara birliklerinin işini kolaylaştıracaktır.

Ayrıca etkin bir ağ merkezli kullanim ile zaman hassas ve fırsat hedefleri konusunda da belirli bir seviyede fayda sağlayabileceği tarafımdan değerlendirilmektedir.

Kesin bir oran açıklanmasa da, bugüne kadar yapılan TSK açıklamalarından oluşturduğum istatistiklere göre, Fırat Kalkanı harekatında T-155 Fırtına KMO’larla sabit hedefler için isabet kaydetme oranı kabaca ~4 atım/hedef’tir. TR-122G, envantere girmesiyle bu hususta da maliyet etkin bir ürün olacaktır.

TR-122G kitinin mevcut ürünlere de uygulanabilmesi, envanterin etkin kullanımını sağlanacaktır.

Ağır zırhlı ve hareket eden hedeflere karşı etkin olmamasının gorev profilini daraltacağı iddia edilse de bu tip bir ürün için mevcut hedef profili doğru ve yeterlidir.

Hassas gudum icin GPSS kullanilmasi aldatma ve şaşırtma uygulanan ortamlarda elektronik harbe karşı hassasiyet etkinliğini kaybetme riski doğurmaktadır. Ancak GPS (ABD)/GLONASS (Rusya) esgudumlu alternatif bu riski mumkun olabildiğince azaltmaktadır.

Urunun 2017 icinde TSK envanterine girmesi hedefleniyor.

Ilk yayinlanma tarihi: 17 Eylul 2016 saat 12.00

Revizyon-1 (23 Kasim 2016):

Savunma Bakanligi twitter hesabinda fuzenin test videosu yayinlandi ve 2017 yili icerisinde TSK envanterine girecegi aciklandi.


Roketsan tarafından yerli ve milli olarak üretilen güdümlü topçu roketi TR-122G, 2017 yılında TSK envanterine girecek. pic.twitter.com/nDBkbrPxTe — Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) November 23, 2016

8 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page