top of page
  • Yazarın fotoğrafıTuran Oguz

Gecit Toreninde Sergilenen Kuzey Kore Balistik Fuzeleri

Gunes Gunu ve Juche Takvimi

Kuzey Kore’nin kurucusu kabul edilen Kim Il Sung’un dogumgunu olan “Gunes Gunu” Kuzey Kore’de bir milat olarak goruluyor ve ulusal bayram olarak kutlaniyor. Hatta bu yuzden ulke, onun dogum tarihini Juche 1 olarak kabul ettikleri bir Juche takvimi kullaniyor.


Her yil oldugu gibi Juche 105 de, 15 Nisan 2017’de, Kuzey Kore’nin baskenti Pyongyang’da buyuk ve bilindik abartili sahnelerin sergilendigi torenlerle kutlandi.

Gerilim

Ancak, ABD ile Kuzey Kore arasindaki cekismeler ve karsilikli savas tehditleri bu yilki torenlerin yabanci basin, uluslararasi guvenlik uzmanlari ve biz savunma sanayi arastirmacilari tarafindan daha merakla takip edilmesine sebep oldu.

Toren

Toren icin davet edilen 200’den fazla yabanci gazeteci gizemli bir sekilde cep telefonlarini otelde birakmalari talep edilerek(!) toren alanina goturuldu ve goruntu almalarina izin verildi. Ayrica torenler devlet televizyonu KCTV ve onun youtube kanali uzerinden (240p cozunurlukte) canli yayinlandi.

Sadece bunlar bile yeni silahlar sergileyeceklerinin gostergesi idi.

Nitekim sergilendi de…


Turkiye saati ile 04.26 ya da yerel saat ile 09.56. Kim Jong Un bir Mercedes(!) limuzin ile toren alanina gelip halki selamladi ve toren basladi. Bu sirada askerler ve halk “manse” yani “cok yasa” diye bagirdilar.

Once piyadeler, tankcilar, denizciler, havacilar, ozel kuvvet personeli, universite ogrencileri ve siviller gecis yapti. Daha sonra da tanklar, zirhli personel tasiyicilar ve mobil topcu birlikleri sahne aldi. Bu sirada pervaneli ucaklar ve 5 adet MIG de basit bir hava gosterisi sergiledi.

Balistik Fuzeler

Bu sene sergilenen balistik fuzeler de, her zamanki gibi, silahlarin en son safhasinda sirasiyla gecis yaptilar.


KN-11 ya da diger adiyla Pukkuksong-1. 900 km menzilli, cift kademeli, kati yakitli bir SLBM (denizalti konuslu balistik fuze).

Ilk olarak 2014 yilinda sivi yakitla test edilmeye baslandigi ama basarili olmayinca 2016’da kati yakita gecis yaptigina inaniliyor. Son zamanlardaki basarili testleri 2020’ye kalmadan operasyonel olabilecegini dusunduruyor.

Daha once cok gorulmesine ragmen, ilk defa bir gecit toreninde sergilendi.


KN-15 ya da diger adiyla Pukkuksong-2. Azami 2.000 km menzilli, cift kademeli, kati yakitli bir mobil MRBM. Konvansiyonel veya nukleer tek savas basligi tasiyabildigine inaniliyor.

Kuzey Kore’nin ilk soguk firlatma/kati yakitli balistik fuzesi. Ayrica paletli aractan firlatilabilen ilk Kuzey Kore balistik fuzesi olmasi da onu degerli kiliyor. KN-11’in kara konuslu varyanti da deniliyor.

Ilk olarak Subat 2017’de, basarili bir test gerceklestirince cok ilgi cekti ve Kuzey Kore’nin bu kabiliyetleri kazanmasi da takdir topladi.

Ilk defa bir gecit toreninde sergilendi.


BM-25 ya da diger adiyla Musudan. 2.500-4.000 km menzilli, tek veya cift kademeli, sivi yakitli bir mobil IRBM. Konvansiyonel veya nukleer tek savas basligi tasiyabildigine ve 500-1.200 kg faydali yuk kapasitesine sahip olduguna inaniliyor.

Sovyet R-27 SLBM fuzesi uzerinden gelistirildigi tahmin ediliyor. Sadece INS gudumlu olmasi azami 1.600 m. gibi cok yuksek bir CEP degerine sebep oluyor.

2016 yilinda testlerine baslanan fuze, ilk 5 testinde basarisiz, 6. testinde ise 1.000 km irtifa ve 400 km menzile ulasmasi sebebiyle yari basarili ve gelecek vaat edici olarak bulundu. 2016 yilindaki 7. ve 8. testinde yine basarisiz bulundu.

Raporlar 2005 yilinda 18 fuze sisteminin Iran’a da satilmis olabilecegine isaret ediyor.


KN-08. 5.500-11.500 km menzilli, uc kademeli, sivi yakitli bir mobil ICBM. Konvansiyonel veya nukleer tek savas basligi tasiyabilecegine inaniliyor.

Ilk olarak Juche 100’de, 15 Nisan 2012’deki Gunes Gunu gecit toreninde sergilendi. Ilk sergilendiginde herkes sadece propaganda amacli bir maket olduguna inandi. Su ana kadar hala test edilebilecek seviyeye gelmis de degil. Ancak goruntulenen motor nozullari ve RV (atmosfere donus bolmesi) parcalari, uzerinde hizla ilerlendiginin gostergesi olarak genel kabul gormekte.


Ilk defa goruntulenen ve ICBM tasiyabilecek kapasitede oldugunu degerlendirdigim tasiyici/firlatici arac (TEL) ve kanisterler.

Arac ve kanister yapisi bir miktar Rusya’nin kati yakitli ICBM’i RS-12M TOPOL’a benziyor.

Araclarin lastik havalarindan yola cikarak, kanisterlerin icinin bos veya henuz maket tasiyor olabilecegini degerlendirmekteyim.


Yine ilk defa goruntulenen ve ICBM tasiyabilecek kapasitede oldugunu degerlendirdigim yeni bir TEL ve kanisterler.

Arac ve kanister yapisi bir miktar Cin’in kati yakitli ICBM’i DF-31’e benziyor.

Bu araclarin da lastik havalarindan yola cikarak, kanisterlerin icinin bos veya henuz maket tasiyor olabilecegini degerlendirmekteyim.

Sonuc

Goruldugu gibi bu yilki toren, ileride uzun uzun gercekligini ve gercekse de ozelliklerini konusacagimiz 2 ayri tip olasi ICBM, 2 tane de ilk defa torende sergilenen mevcut balistik fuze olmak uzere sergilenen toplam 6 farkli onemli balistik fuze ile fuzeseverleri tatmin etti.

Yeni sergilenen ICBM’ler de Kuzey Kore’nin son yillarda artan balistik fuze gelistirme performansi ile KN-08 gibi propagandadan gercege bir yolculuk yapacaklar mi, yasayarak gorecegiz.

Ayni zamanda Kuzey Kore’nin bu gelistirecegi fuzeleri bolgemizde Iran, Misir, Suriye gibi yakin ortaklarina satma potansiyeli de gelecekte ulkemizin guvenligini dogrudan etkileyebilecek bir tehdit olarak surekli takip etmemizi gerektirecek.

Ilk yayinlanma tarihi: 15 Nisan 2017 saat 10.10

9 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page