top of page
  • Yazarın fotoğrafıTuran Oguz

Ukrayna'nin Yeni Balistik Fuzesini Finanse Eden Yabanci Ortak Kim?

1 Agustos 2016’da Ukrayna Dnepropetrovsk bolgesi yerel haber ajansi MOST yeni taktik balistik fuze kompleksi Grom-2’nin gelistirilmesi icin onemli bir ilerleme kaydedildigini duyurdu.

Projenin ortaklarindan Pavlograd Kimya Endustrisi genel mudurune gore, gizemli bir yabanci ortak tarafindan 1 milyar Grivna (yaklasik 40 milyon USD) fon saglandi. Bu fonla laboratuarlar yenilendi, test sistemleri kuruldu, gerekli imalat altyapisi olusturuldu ve prototip uretilecek.

Bu gelismelerle 3 yildir aktif olarak gelistirilen Grom-2 (Gok Gurultusu) Sonbahar 2016’da testlere hazir hale gelecek.

Grom’un gelistirme gecmisi aslinda 2003’e kadar gidiyor ancak resmi olarak ilk defa 2014’de aciklanmis ve seri uretimin 2018’de baslayacagi bildirilmisti.

Cesitli Rus kaynaklarina gore gizemli yabanci ortak; Almanya, Kuzey Kore, Belarus, Pakistan, Suudi Arabistan, Birlesik Arap Emirlikleri, Turkiye’den biri veya birkaci olabilir.

Diger taraftan, Temmuz 2016’da C4 Defence‘e roportaj veren Ukrayna Devlet Savunma Sanayi Isletmesi Ukroboronprom’un Baskani Roman Romanov, Turkiye ve Ukrayna arasinda 40’dan fazla ortak proje oldugunu aciklamisti.


Grom-2 asgari 50 km, azami 280 km menzile ve asgari 480 kg’lik bir savas basligina sahip bir taktik balistik fuze sistemi ve Rus 9K720 Iskander-M fuzesinin analog benzeri oldugu soyleniyor.

Rus kaynaklara gore ise, menzilin 280 km olarak aciklanmasi Ukrayna’nin da taraf oldugu MTCR (Missile Technology Control Regime, Fuze Teknolojisi Kontrol Rejimi) anlasmasi sinirlamalari geregi yabanci ulkelere satisina engel olusturmamasi icin yerine getirilmis bir formaliteden ibaret. Fuzenin gercek menzilinin ise 500 km olmasi bekleniyor.

Rus sistem tasarimcilarina gore Grom-2, S-300 ve S-400 gibi gelismis hava savunma sistemlerini asabilir. Bunun icin fuzelerin ayni Rus Iskander-M fuzesi gibi degisken ucus rotalari izleyebilecegi belirtiliyor.

Sistemden ayni zamanda benzer ozelliklerde Korshun-2 (Ucurtma) seyir fuzesi de firlatilabilmesi bekleniyor.

7 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page