top of page
  • Yazarın fotoğrafıTuran Oguz

Turkiye Ukrayna Ortak Radar Uretim Anlasmasi Neler Kazandirabilir?

Anadolu Ajansi’nin 11 Nisan 2016 tarihli haberine gore [1]:

“Ukrayna Devlet Savunma Sanayi isletmesi Ukroboronprom ve Havelsan arasinda 8 Nisan 2016 tarihinde ortak radar uretimi ve gelistirilmesi konusunda memorandum imzalandi.


Ukroboronprom basin merkezinden yapılan aciklamada, memorandumun yanı sira iki kurulus arasinda havacilik alaninda isbirliginin genisletilmesi icin anlasildigi bildirildi.”

Ayrica, Sabah Gazetesi’nin yine 11 Nisan 2016 tarihli haberine gore [2]:

“Ukroboronprom ile Havelsan, Pasif Algilayici Sensor Sistemi (PASIS) icin ortak uretime gidiyor.

PASIS ile Turkiye ve Ukrayna’nin uzaktan algilama kabiliyetinin 600 km’ye kadar cikarilmasi hedefleniyor.

Urunun, deniz, kara ve hava hedeflerini pasif olarak belirlenmesiyle her iki ulkenin askeri kuvvetlerine stratejik avantaj sağlamasi planlaniyor. Tum yazilimlari Havelsan muhendisleri tarafindan yapilacak projeyle, iki ulkenin savunma sanayindeki stratejik ortakligin daha da gelismesi bekleniyor.

Havelsan ile Ukroboronprom, ayrica havacilik ve simulasyon sistemleri ile e-devlet donusumunde isbirligi calismalarini da devam ettiriyor.”

Bu 2 haberin ayni gunde gelmesi Turkiye ile Ukrayna arasinda son zamanlarda karsilikli ziyaretler ve aciklamalarla guclendirilen savunma isbirligi ve ortak uretim konularinda fiili adimlarin da atilmaya baslandigini gosteriyor.

Iki tarafin kabiliyetlerini gozonune alinca Ukroboronprom’un radar ekipmanlari ve donanim; Havelsan’in ise yazilim, entegrasyon, ag destegi ve C4ISR tarafinda oncu olacagi kabul edilebilir.

Ayrica Aselsan alt yuklenici olarak gerektigi noktada projelerde yer alabilir.

Orta ve uzun vadede bu isbirligi bize oncelikli olarak, iyi seviyedeki Rus radar sistemlerini, daha sonra da Elektronik Harp ve C4ISR sistemlerinin diger kisimlarini daha detayli ogrenmek icin iyi bir baslangic olacagi dusuncesindeyim.

Kisa vadede ise, 2014 yilindan bu yana takip etmekte oldugum MR-1 radarinin birlikte ticari bir urun haline getirilmesini ummaktayim.

MR-1 RADARI


MR-1 radari, ISKRA (Ukrayna Bilim ve Uretim Isletmesi) tarafindan gelistirilen ve Ukroboronprom tarafindan yonetilen bir mobil radar projesi.

MR-1, metre dalga uzunlugu bandinda calisan, orta ve yuksek irtifa 3 boyutlu tespit ve takip radari.

Sistem hedefin koordinat, yukseklik ve hizini verebiliyor. Aktif ve pasif karistirma ortamlarinda gorev yapabiliyor. Yanlis alarm orani dusuk. Tek arac uzerinde konuslu ve C130 tipi ucaklarla tasinabiliyor. C3I aginin bir parcasi olarak calisabiliyor [3].


Ozellikler (Tamamlanan Kisim)

• Frekans bandi: UHF (metre dalga boyu)

• Azami menzil: 400 km

• Azami irtifa: 40 km

• Ayni anda takip edilebilen hedef sayisi: 150-200

• Hedef tespit menzili (3-5 m2 RKA icin)

  1. 100 m irtifada: 27 km

  2. 1.000 m irtifada: 260 km

  3. 10-30 km irtifada: 300-380 km

ISKRA’nin aciklamasina gore, radar sistemi cok dusuk radar kesit alanina sahip (stealth ozellikli) hava hedeflerini de tespit edebiliyor [4].

Calisma metodolojisi gizli tutulsa da, bunun UHF bandi ve metre dalga boyunda calismasi sayesinde oldugunu dusunuyorum.

Gunumuzde; UHF, VHF ve L gibi uzun dalga boylarinda calisan Rus ve Cin radarlarinin; dusuk radar kesit alanina sahip ucaklari tespit edebildigi ancak bir fuzenin yonlendirilmesi icin gereken hassaslikta koordinatlari belirleyemedikleri iddia ediliyor.

MR-1 radarinin, belirli bir esigi gectigi, 4-5 yillik bir ilave gelistirme sureci neticesinde tatmin edici bir sonuc elde edilebilecegi de konusulan konulardan.

Mart 2014’de, radar sisteminin yari tamam oldugu, 2015 yilinda testlerinin yapilacagi bildirildi.

Ancak proje, butce konusundaki sikintilardan dolayi tamamlanmamis halde beklemekte.

Fizibilite etudu sonucu, gercekten beklenen performans degerlerini saglayabilecek bir sistem ise, projeyi birlikte tamamlayarak iyi bir radar kazanmis oluruz.

Ayrica, ilerisi icin cok kritik bir esik olan “stealth ucak tespiti” yapabilecek radar gelistirme kabiliyetini edinmis oluruz.

Ters acidan bakarsak, bu bize ayni zamanda daha iyi stealth ucak tasarimi yapabilme sansi da verir.

Kaynaklar:

[3] ISKRA

7 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page