top of page
  • Yazarın fotoğrafıTuran Oguz

Rusya Ile Ortak S-400 Gelistirir Miyiz?

Haberturk internet sitesinde yayinlanan bir habere gore, Disisleri Bakani Mevlut Cavusoglu TSK’ya fuze savunma sistemi alinmasi konusuyla Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in de ilgilendigini soyledi.Boyle bir durumda Rusya ilk once muhtemelen S-300 sistemi varyantlarindan birini satmaya calisacaktir.


Nitekim 2015’de iptal edilen uzun menzilli hava savunma sistemi T-LORAMIDS ihalesinde Rusya, zamanin Ankara Buyukelcisi Vladimir Ivanovskiy’nin ifadesine gore, 2.500 km’ye kadar menzilli balistik fuzeleri de engelledigi iddia edilen Antey-2500 uzun menzilli hava ve fuze savunma sistemi teklif etmisti. Bu sistem Rus S-300VM’nin daha kisitli kabiliyetli ihrac versiyonuydu.

Ancak soylenenlere gore Rusya en az %30 yerli katki payi ve teknoloji transferi talebimize yanasmadigi icin de ilk elenen sistem oldu. Ustelik o zamanlar aramiz bugune oranla cok daha iyi idi.


S-400’u ise, her ortamda NATO’ya bagliligini tekrarlayan bir Turkiye’ye, iliskilerimizin stratejik ortaklik seviyesine ulastigina emin olmadigi surece satmak istemez. Bu da savunma sanayi icin ancak orta vadede gerceklesme ihtimali olan bir durumdur.

Boyle bir durumda da biz zaten uzun menzilli hava savunma sistemimizi kendimiz gelistirmeye basladigimiz icin, olsa olsa acil acik kapatmak amaciyla 2-3 sistem aliriz. Urunlerin teslimi ve operasyonel hale gelmesi de 2-3 yili bulabilir diye degerlendirmekteyim.


Nispeten kolay alabilecegimiz bir sistem olan Antey-2500’un 1 bataryasinin fiyatinin da yaklasik 1 milyar USD oldugu soylenmekte. Bu fiyat 2013 ortalama ihrac fiyati olup icerecegi firlatma araci, firlatma/doldurma araci ve fuze sayilarina da bagli olarak degisebilir.


Bu noktadan hareketle bu sistemlerin milli ve/veya NATO sistemlerine entegrasyonu icin ciddi politik cabalar, ilave muhendislik ve alt sistem gelistirme faaliyetleri, yani ek finansman ve sure gerekebilecegini de eklemem gerek.

Ortak gelistirme durumunda ise, Turkiye hava savunma sistemini NATO sistemlerine entegre calistirmak isteyecegi icin Rusya S-400’un ve hatta Antey-2500’un teknolojik temelinin NATO’nun eline gecmesine izin veremez.

Ayni sekilde NATO da bilmedigi bir Rus-Turk ortak teknolojisi tasiyan sistemin kendi sistemine entegre edilmesine dogal olarak derin kusku ile yaklasacaktir.

Bundan dolayi hayal ettigimiz en yeni teknoloji uzak gorunmekte.

Cok israrci olursak ve iyi pazarlik edebilirsek; S-400 teknolojisinin aynisi olmayacak, nispeten daha farkli ve S-300 kaynakli teknolojiyi temel alan bir hava savunma sistemini ortak gelistirme teklifinde bulunabilirler. Bunun da Turkiye icin ne kadar tatmin edici olacagi o zaman tartisilir.

Uzun menzilli hava savunma sistemlerinde edinimi en zor ve asil kritik teknolojiler

  1. Iyi bir tespit, takip, atis kontrol radar sistemi

  2. Iyi bir motora sahip, iyi ucucu, takatli ve yuksek manevra kabiliyetli bir fuze

  3. Iyi bir arayici baslik (RF, IIR, Cok modlu arayici) dir

Bunlarin haricindeki alt sistem ve komponentlerde ortak gelistirme imkanlarimiz her zaman olabilir dusuncesindeyim.

Ilk yayinlanma tarihi: 13 Agustos 2016 saat 13.25

Revizyon-1 (10 Ekim 2016):

Rusya’nin Antey-2500 icin 350 km menzilli 9M82MDE fuzesi gelistirdigi goruldu.


Zamaninda Turkiye'ye de onerilen Antey-2500 HSS Not:9M82MDE ile 350 km menzil iddiasi yenihttps://t.co/eXeQLRUqNO pic.twitter.com/5JKFxsApfQ — Turan Oguz (@TyrannosurusRex) October 10, 2016

5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page