top of page
  • Yazarın fotoğrafıTuran Oguz

SAMP/T Yavas Ilerliyor

Turk kamuoyu SAMP/T’yi ilk olarak 2015 yili sonunda, T-LORAMIDS projesinin iptali sonrasi Turkiye’den bir heyetin gidip yerinde incelemelerde bulunmasiyla yogun olarak duydu.SAMP/T, NATO gorevi kapsaminda Kahramanmaras Gazi Kislasi’na konuslandirilmaya baslamasiyla bugunlerde tekrar gundeme geldi.

Fransiz hukumeti, SAMP/T’de kullanilan Aster 30 Block 1 fuzesinin yeni ortaya cikan tehditlere karsi gelistirilmesi icin, EuroSam firmasini, Aralik 2015’de, 400 milyon EURO buyuklugunde bir kontrat ile odullendirdi. Bu kapsamda gelistirilecek fuzeye Aster 30 Block 1 NT adi verilecek.

Ancak Aster B1 NT, en erken 2023’de Fransiz Hava Kuvvetleri envanterine girebilecek.

Fransa’nin sureci baslatmasinin uzerinden 6 ay gectikten sonra, 14 Haziran 2016’da Fransa ve Italya savunma bakanlari arasinda imzalanan isbirligi anlasmasi ile Italya da surece dahil oldu. Ancak Italya henuz bir odenek tahsis etmis degil.

Bu da, zaten uzun olan surecin daha da uzamasi endiselerini doguruyor.

SAMP/T

Tam adiyla Aster 30 SAMP/T (Sol-Air Moyenne Portée / Terrestre veya Surface-to-Air Missile Platform / Terrain) kara konuslu, uzun menzil, orta irtifa, hava ve balistik fuze savunma sistemidir.


Fransiz ve Italyan hukumetlerinin katilimi ile, MBDA ve Thales firmalarinin olusturdugu EuroSam konsorsiyumu tarafindan uretilmektedir.

Sistem, Aster 30 Block 1 fuzelerini kullanmaktadir.

Italyan Kara Kuvvetleri envanterinde her birinde 4 lancer modulu olan 5 batarya; Fransiz Hava Kuvvetleri envanterinde ise her birinde 4 lancer modulu olan 10 sistem, 5 MAMBA bataryasi seklinde bulunmaktadir.

Sistem; ucak, helikopter, IHA, seyir fuzeleri, anti radyasyon fuzeleri ve 600 km menzile sahip SRBM (kisa menzilli balistik fuze) lere karsi etkilidir.


SAMP/T, 360 derece izleme ve angajman kabiliyetine sahip Arabel radar unitesi (MRI), komuta kontrol modulu (MC), 6 adede kadar 360 derece angajman kabiliyetine sahip lancer modulu (MLT) den olusmaktadir.

Her bir MLT’de 8 adet fuze bulunmakta ve tumu 10 saniyede ateslenebilmektedir.

Arabel, 360 derece izleme ve angajman kabiliyetine sahip, 3D faz dizili, X band bir radardir. Ayni anda 50 hedefi takip edebilmekte ve 10 ayri hedefe 16 fuzenin angajmanini saglayabilmektedir. Etkili menzili 100 km’dir.

Sistemde Thales urunu, daha uzun menzilli baska tespit radarlari da kullanilabilmektedir.

SAMP/T, taktik balistik fuzeleri 10 km irtifada onleyebilmektedir. Bu sayede, siviller uzerindeki kimyasal ve nukleer tehdidin asgari duzeye indirildigi iddia edilmektedir.

ASTER 30 Block 1 Fuzesi


Hem hava hedeflerini hem de balistik fuzeleri vurabilen “Carparak yok etme” (Hit-to-kill) ozelligine sahip bir fuzedir.

450 kg agirliginda, iki kademeli kati yakitli motora sahip, INS ve Ku Band aktif radar arayici baslikli, itki yonlendirme kontrollu (thrust vector control), 4.5 Mach hizinda bir fuzedir. Ikinci asamada ilk kademeyi birakarak 110 kg agirliginda bir fuze haline gelmektedir.

Klasik ucus kontrollerini kullanan “Pif-Paf” ozelligi ile terminal safhada 60 g manevralar yapabilmektedir.

Tum bu ozellikler Aster 30 Block 1’i yuksek yok etme orani (kill rate) na sahip iyi bir fuze haline getirmektedir.

Azami menzili 120 km, azami irtifasi 20 km’dir.

ASTER 30 Block 1 NT Fuzesi



Sistem kabiliyetini arttirmak icin, gelistirilmis bir Ka Band aktif radar arayici baslik kullanilacaktir.

Azami 1.500 km menzile sahip orta menzilli balistik fuzelere (MRBM) karsi etkili olmasi hedeflenmektedir.

Terminal safhada manevra kabiliyetine sahip (Iskander-M, vb) fuzeleri de engelleyebilecegi dusunulmektedir.

2023 yilinda envantere girecektir.

Fuze hazir oldugunda yer platformlari da revizyondan gecirilecek ve gelistirilmis SAMP/T, fuzenin her iki varyantini da kullanabilecektir.

ASTER 30 Block 2 Fuzesi

Aster 30 Block 1 NT’den sonra baslanacak olup en erken 2027-2028 yilinda hizmete girebilecegi konusulmaktadir.

Sahte harp basliklilar da dahil, 3.000 km menzile sahip, orta menzilli balistik fuzeleri (MRBM), azami 70 km irtifada, atmosfer disinda yok edecegi soylenmektedir.

10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page