top of page
  • Yazarın fotoğrafıTuran Oguz

Havan ve Roketlere Karsi Yeni Cozum: MHTK Fuzesi

Eurosatory 2016 fuarinda Lockheed Martin tarafindan yapilan aciklamaya gore, ABD hukumetinin tedarik konusunda herhangi bir hamle yapmamasindan dolayi, firma MHTK (Miniature Hit-to-Kill) fuzelerini yurtdisina satmak istiyor.


MHTK; roket, topcu, havan muhimmatlarina ve bazi IHA’lara karsi etkili, “Carparak Yok Etme (Hit-to-Kill)” kabiliyetine sahip, maliyet etkin bir minyatur fuze. Fiyatinin 16.000 USD veya daha az olmasi bekleniyor.


Fuze yaklasik 68 cm boyunda, 5 cm capinda ve 2,3 kg agirliginda. Kati yakitli motora sahip fuzenin azami menzili 3 km’nin uzerinde. Yuksek frekans yari aktif baslikli fuzenin harp basligi yok, tehditi kinetik enerji ile yok ediyor. Operator ile iletisim icin veri bagina da sahip.

Bir kamyona 2 lancer ve her lancere 36 adet fuze sigabiliyor.

Fuzeler musterilerin mevcut sistemlerine de entegre edilebiliyor. Eger musterinin takip ve aydinlatma radar seti varsa, lancer ve komuta kontrol suiti LM tarafindan saglanabiliyor.


Fuzenin ilk testleri Mart 2013’de yapildi. ABD ordusuna kabiliyet gosterimi ise Nisan 2016’da gerceklestirildi.

Temmuz 2016’da gudumleme ve radar takibi testleri, Kasim 2016’da havan mermisi engelleme testleri yapilacak.

Firma yetkilisinin bildirdigine gore, fuze Ortadogu ve Asya’dan buyuk talep aliyor ve 2-3 yil icerisinde yabancilara satis izni alabileceklerini umuyor.

6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page