top of page
Yazarın fotoğrafıTuran Oguz

Gecen Hafta Neler Oldu? 31/10/2016-06/11/2016

ASELSAN ve FNSS işbirliğiyle zırhlı ve mekanize birliklerin hava savunma ihtiyaçları için geliştirilen ilk KORKUT Kundağı Motorlu Hava Savunma Sistemi Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi.

Tasarım ve Geliştirme Dönemi’nde üretilen ve testleri tamamlanan 2 KORKUT Silah Sistemi Aracı (SSA) ile 1 Komuta Kontrol Aracı (KKA) Kara Kuvvetleri’ne teslim edildi.

Ilave 40 KORKUT Silah Sistemi Aracı ile 13 Komuta Kontrol Aracı üretimini kapsayan projede seri üretim teslimatlarına 2018 yılında başlanması son teslimatın ise 2022’de yapılması planlanıyor.

Savunma Sanayii Müsteşarlığının (SSM) hayata geçirdiği; gece, gündüz, yağmur, kar ve sis gibi olumsuz hava koşullarında, bulut üstünden de keşif gözetleme yeteneğine sahip SARPER (SAR radari) faydalı yük sisteminin ANKA Blok B uçağına entegrasyonu başarıyla tamamlandı.

SSM’den yapılan yazılı açıklamaya göre, ANKA Blok B Sistemi kabulleri Sivrihisar Hava Meydan Komutanlığında SSM kabul heyeti öncülüğünde başarıyla icra edildi.

ASELSAN Elektronik Sanayi ve Ticaret AŞ’nin Kamuyu Aydınlatma Platformunda (KAP) yer alan açıklamasında “ASELSAN Kazakistan ordusu ihtiyacı için ‘SARP Uzaktan Komutalı Silah Sistemi’ tedarikine yönelik dün 3 milyon 570 bin dolar tutarında bir sözleşme imzalamıştır. Sözleşme kapsamında teslimatların 2017 yılı içerisinde tamamlanması planlanmaktadır.”bilgilerine yer verildi.

Ust seviye bir yetkilinin verdigi bilgilere gore “Rusya ekim ayinda Turkiye’ye S-400 hava savunma sistemi satabilecegini bildirdi. Bizde memnun oluruz dedik. Ancak hala teklifi bekliyoruz. Rus sistemi temininin NATO’nun endiselerini arttiracagini ve NATO agina entegrasyon problemi yaratacaginin farkindayiz lakin batili ortaklarimiz teknoloji transferi veya ortak uretim konusundaki tutumlarini degistirmedikleri surece Rusya ile devam etmeye karar verebiliriz.”

Ayni kaynak “Thales’ten bir heyet kisa bir sure once (SAMP/T sistemi icin) Ankara’ya geldi. Ben de onlara Turkiye’nin onlarla calismaya istekli oldugunu, fiyat ve teknoloji transferi politikalarini revize edeceklerini umdugumuzu acikca soyledim” diye ekledi.

GEÇEN Mayıs’ta 2 pilotumuzun şehit olduğu Süper Cobra AH-1W tipi taarruz helikopteri Rus yapımı IGLA SA-18 tipi omuzdan atılan güdümlü füze ile düşürülmüştü.

Helikopterde füzelere karşı koruma sağlayan Aselsan yapımı Özışık savunma sisteminin füzenin gelişini haber vermediği anlaşılmıştı. Sonrasinda sistemin maalesef 20 derecenin üzerinde yatışlarda ısı kaynağını her zaman göremediği ortaya çıkmıştı. Bu olayin ardından tüm helikopterlere yanal körlüğü ortadan kaldıracak özel bir alt sensör takıldığı öğrenilmişti.

Önceki gün terör örgütü PKK, Çukurca bölgesinde yine SA-18 füzesi ile bu kez bir Sikorsky genel maksat helikopterine saldırdı. Ancak, Aselsan’ın Özışık sistemi anında devreye girerek füzeyi savuşturdu. Daha da ötesi, o sırada havada bulunan yine yerli yapım silahlı İHA Bayraktar atış yapan PKK’lıları etkisiz hale getirdi.

Halen gelen istihbaratlara ve telsiz kestirmelerine göre, terörist PKK’nın elinde en az 5 adet bu füzeden mevcut. Bu nedenle, uçar birliklerde ek tedbirler aldığı belirtiliyor.

FNSS firması, Endonezya Hükümeti’nin modern orta ağırlıklı tank (Modern Medium Weight Tank/MMWT) talebi için Endonezya’lı PT Pindad ve Belçika’lı CMI Defence ile iş birliği yapıyor. FNSS, yeni tank için zırhlı muharebe aracı Kaplan’ın şasisini kullanacak. CMI Defence ise aracın 105 mm top ve kulesini üretecek.

Indo Defence 2016 fuarında açıklama yapan FNSS, fuara bir model ile katılmış olsa da, aracın ilk prototipinin üretim aşamasında olduğunu ifade etti. Üç mürettebatla idare edilecek aracın menzilinin 450 km’den fazla olması öngörülüyor. MMWT ayrıca 70 km/s hızla hareket kabiliyetine sahip olacak. Araçta 360 derece durumsal farkındalık sensörleri, dahili kablosuz mürettebat haberleşme sistemi, navigasyon sistemi, iç ve dış aydınlatma, muharebe alanı yönetim sistemi ve lazer uyarı sistemi yer alacak. Aracın bir diğer özelliği ise kulesinin yardımcı bir güç ünitesi sayesinde aracın motorları kapalı iken bile kumanda edilebilmesi.

2 adet prototipin biri Endonezya’da, digeri Turkiye’de uretilecek. Tankin ilk prototipi IDEF 17’de sergilenecek, lansman ise Ekim 2017’de Malezya’da yapilacak.

Roketsan Yonetim Kurulu Baskani Emin Alpman’in AzeriDefence’e yaptigi aciklamaya gore IHA’lar icin gelistirilmekte olan MAM-C, Cirit’ten daha kucuk olacak ama genel karakteristikleri degismeyecek.

Ayrica Cirit’in termobarik savas baslikli prototipi hazirlaniyor. Yakin zamanda hazir olacak bu roketin IDEF 17’de sergilenmesi planlaniyor.

Türk Silahlı Kuvvetler bünyesinde insansız hava araçları (İHA) için yeni bir komuta kontrol merkezi kuruluyor. TSK’nın entegre muhabere sistemi olan fiber optik bazlı iletişim ağı TAFİCS üzerinden çalışacak sistemde tüm İHA’lar Ankara’daki merkezden yönetilecek. Havadaki tüm İHA’ların aktardığı görüntüler entegre merkezi komuta kontrol yazılımı vasıtasıyla Ankara’daki merkezden canlı olarak izlenecek. TSK, İHA’ların tek merkezden yönetilmesi için bir komutanlık da kuracak.

Ankara’da bütünleşik çalışacak sistem sayesinde uçuş ve görev esnasındaki tüm analizler ve karar verme süreçleri gerçek zamanlı olarak bu merkez üzerinden yönetilecek. Bu kapsamda İHA’lar kurulacak yeni altyapıyla artık tüm havaalanlarına iniş-kalkış yapabilecek. Otomatik iniş-kalkışlar ana meydanlara yapılırken görev uçuşlarını yapacak İHA pilotları uçakları Ankara’daki komuta merkezinden yönetecek.

Ankara’da olacak İHA Komuta Kontrol Merkezi, aynı zamanda Türkiye’nin en gelişmiş haberleşme uydusu olan Türksat 6A dahil uydu haberleşme sistemleriyle desteklenecek. İHA’ların görüntüleri Türkiye’nin neresinde olursa olsun hem sahada operasyon yürüten komuta karargahına hem de Ankara’ya canlı olarak iletilecek.

MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü de olası bir operasyonu TSK’ya ait İHA’ların aktardığı görüntüler üzerinden izleyebilecek.

Makine Kimya Enstitüsü 2017 sonuna kadar 20 bin MPT-76’yi TSK’ya teslim edecek.

Seri üretim başladı, hatta 550 MPT, sevkıyata hazır şekilde ambarda bekletiliyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın ülkelere silah satışlarına bakan birimi Politik-Askeri İşler masası Türkiye’ye 7.62 mm’lik makineli tüfek satışına ‘politik sebeblerle’ izin vermeyeceğini bildirdi. Türkiye’nin itirazı üzerine 7.62’lik sorunu çözüldü, ancak İHA’lara takılacak kameralarla ilgili sorun ise sürüyor.

Savunma Bakanı Fikri Işık, yaptığı açıklamada 7.62 mm’lik makinalı tüfekler konusunda ithalatçı firmanın talebine ABD’den yazılı olarak ret yanıtı verildiğini doğrularken, “Ancak, temaslarımızdan sonra sorun çözüldü. Yazı geldi, durum düzeltildi” dedi.

Işık, insansız hava araçlarına takılacak optik elemanların ithalatındaki sorunun devam ettiğini belirterek, “Stratejik malzeme olarak görülüyor. Görüşmeler devam ediyor” dedi.

Hürriyet’e bilgi veren bir Türk yetkili, Bayraktar İnsansız Hava Aracı’na (İHA) monte edilecek kameralardan 5 adet satın almak istediklerini, daha önce optik elemanları da 7.62’likler gibi sorunsuz temin ettiklerini belirtti. Türk yetkili, kameralar için başka tedarikçi ülkeler belirlediklerini, sorun çözülmezse Türkiye’nin bu ülkelere yöneleceğini kaydetti.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Anadolu Tersanesi ile Bahreyn Deniz Kuvvetleri Komutanlığı arasında görüşmeler yapılacağını belirterek, “Gemi yapımıyla ilgili olumlu gelişmeler olabilir. Tersane boyutuyla görüşmeler olacak” dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 26 Ekim 2016 tarihinde ASELSAN’ın altıncı Araştırma Merkezi’ni Ar-Ge Merkezi olarak onayladı.

Söz konusu merkezde hali hazırda veri analitiği, sıkıştırılmış algılama, derin öğrenme, sinyal ve görüntü işleme, tıbbi görüntüleme ve biyoteknoloji faaliyet alanlarında araştırma projeleri yürütülüyor.

Asya-Pasifik bölgesinin en önemli uluslararası fuarlardan biri olan Indodefence Fuarında; Askeri ve Profesyonel Haberleşme Sistemleri, Stabilize Silah Sistemleri, Tank Modernizasyon ve Hava Savunma Çözümleri, Elektro-optik sistemleri, Denizaltı Çözümleri, Elektronik Harp ve Radar Sistemleri sergilendi.

Fuar sırasında Endonezya devlet firması PT LEN ile teknoloji transferi ve yerel üretimi de içeren işbirliğine yönelik bir iyi niyet anlaşması imzalandı.

3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page