Milli Savunma Bakanlığı tarafından Suriye sınırındaki Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin illeri sınır hattında duvar örme işlemleri bir yandan sürerken, 300 metrede bir askeri ’akıllı’ kulelerin inşasına da başlandı.
Kulelerin ve duvar örme işlemlerinin yapıldığı bölgede Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından tank ve zırhlı araçlar ile geniş güvenlik önlemleri alındığı gözlendi. 4 metre boyunda olan duvarların üzerine 1 metre jiletli tel çekilecek. Duvarların tamamlandığı bölgelere 300 metrede bir askeri kulelerin inşası sürüyor. Kuleler bittikten sonra ASELSAN tarafından geliştirilen makineli silahlar, termal kamera ve anons sistemi konulacak. Sınır hattına 300 metre yaklaşan şüpheli şahıslar Arapça, Türkçe ve İngilizce olmak üzere üç dilde anonslar yapılarak hedeften uzaklaştırılacak. Şahıslar 2 dakika içinde çekilmediği takdirde ise ateş edilecek bir sistem devreye gireceği bildirildi.
VESTEL Savunma, KARAYEL’in 30 – 31 Mayıs tarihleri arasında EFES 2016 Tatbikatı’nda kendisine verilen görevleri başarıyla yerine getirdiğini duyurdu. Vestel aynı açıklamasında, KARAYEL’in silahlandırılması çalışmaları kapsamında mühimmat entegrasyonunun tamamlandığını, Nisan ayı ortasında uçuş ve yer testleri başarıyla gerçekleştirdiğini ve atış testleri için mühimmat üreticisi firmanın beklendiği bilgisini paylaştı. Vestel Savunma, tatbikatta Türk savunma sanayisi firmalarına ayrılan bölümde açtığı standında Karayel İHA’sını Roketsan’ın MAM-L’si takılı olarak sergiledi.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), sınır güvenliğinin sağlanmasında “mini zeplin” de kullanmayı planlıyor. ASELSAN tarafından geliştirilen insansız balonlu gözetleme sistemlerinin sınır ve karakolların güvenliği için kullanılması hedefleniyor. Sistem, küçük birlik ve karakol gibi sabit tesislere, yakın emniyetle gözetleme ve erken ikaz imkanı sağlıyor.
ASELSAN tarafından üretilen 16 metre uzunluğunda, bin metre irtifaya çıkabilen insansız balonlu gözetleme sistemlerini test eden TSK, sistemi hudut karakollarının güvenliğinin sağlanmasında da kullanacak. Milli imkanlarla geliştirilen sistem, küçük birlik ve karakol gibi sabit tesislere, yakın emniyetle gözetleme ve erken ikaz imkanı sağlıyor.
Balonla havadan gözetleme imkanı veren sistemle istihbarat, erken uyarı, sınır güvenliğinin sağlanması planlanıyor.
Geliştirme çalışmaları devam eden sistemin su damlası ve küresel olarak nitelendiren perdeli balonları bulunuyor. Su damlası olarak adlandırılan balonlar bin metre irtifaya çıkabiliyor. 16 metre uzunluğundaki balon 180 metreküp hacime sahip. 35 metreküp hacimli küresel balon ise 500 metre irtifaya çıkıyor.
ASELSAN, yol kenarına döşenen ve meskun mahalde bulunan El Yapımı Patlayıcı (EYP)’ları imha etme robotunu tanıttı. ASELSAN’ın EYP Tespit ve İmha Sistemi (Eti) ilk defa Efes 2016 tatbikatında sergilendi.
Nurol Makina’nın 4X4 Zırhlı aracı Ejderin kulesine üzerine eklenen teleskopik kol ile EYP uzaktan tespit ve imha edilebiliyor. Ejder’in üzerinde bu amaçla “Kıraç Robotik Kol” yerleştirildi. İmha işlemine uzaktan müdahale edilmesini engellemek üzere araçta Gergedan elektronik karıştırma sistemi de gömülü olarak bulunuyor.
Kıraç teleskopik kol sekiz metrelik kolu ve 200 kg ağırlığı kaldırma yeteneği ile EYP’nin güvenle uzaktan imhasını sağlıyor.
Araç üzerinde çevre gözetleme için E/O kamera yer alıyor. Araç EYP’yi tespit etmek için üzerinde ayrıca EYP tespit amaçlı metal detektörü ve yere nüfuz eden radar (Ground Penetrating Radar) taşıyor.
Ar-Ge Müdürü İhsan Çağatay Öncel de “sığınak delen” olarak bilinen nüfuz edici bombanın yer üstü ve yer altındaki hedeflere karşı kullanılmak üzere tasarlanan, ardışık delici harp başlığı teknolojisine sahip ve Türkiye’de geliştirilen ilk beton delici mühimmat olduğunu kaydetti.
Öncel, nüfuz edici bombanın hassas güdüm kiti HGK ve GBU-10-EB lazer güdüm kitiyle kullanılmaya da uyumlu olduğuna dikkati çekerek, bombanın MK-84 genel maksat bombasıyla uyumlu tüm güdüm kitleriyle kullanılabilme potansiyeline de sahip olduğunu vurguladı.
Nüfuz edici bombanın güçlendirilmiş betonu delme özelliğine sahip olduğuna işaret eden Öncel, şu anda F-4 ve F-16 savaş uçakları için sertifikasyonunun tamamlandığını bildirdi.
Milli imkânlarla tasarlanıp geliştirilen Milli Piyade Tüfeği MPT-76 Efes 2016 tatbikatında fiili atışlara katıldı. Aralarında Suudi Arabistan, Katar, ABD, Azerbaycan, Polonya, Almanya, Pakistan ve Birleşik Krallık askerlerinin yer aldığı tatbikatın seçkin gözlemci gününe pek çok ülkenin general seviyesinde temsilcisi katıldı.
Kara Kuvvetleri Komutanlığı personeli Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu’nun ürettiği MPT-76 tüfeği ile dürbünsüz atış yaptı. 500 metreden yapılan beş atışın beşinde hedefe tam isabet kaydedildi.
BMC Firması EFES 2016 tatbikatı’nda ambulansa çevirdiği Kirpi aracını tanıttı.
Güneydoğuda ’da meskun mahallerde yaşanan terör olaylarından sonra BMC, mayına ve tuzağa dayanıklı aracı Kirpi üzerinde değişikliğe gitti. Büyüklüğü, zırhlı yapısı ve ağırlığı nedeniyle “yürüyen kale” olarak adlandırılan Kirpi’yi hastalara ve yaralılara müdahale edebilmek için ambulans tatbikat sergi alanında yerini aldı.
Kirpi’nin içinde hastaya veya yaralıya müdahale edebilmek için gerekli teçhizat yüklenirken yolların açılması için de sesli ve görüntülü ambulans ikaz sistemleri eklendi. Yeni konsept ile sağlık görevlileri hastaya ulaşmak için her türlü muhtemel saldırıya karşı korunmuş olacak.
Pakistan’ı ziyaret eden Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, iki ülke arasındaki en önemli potansiyel projelerden birinin T-129 ATAK Helikopter Projesi olduğunu belirterek, bu kapsamda, 1 adet T-129 ATAK helikopterinin Pakistan’da uçuş testleri icra ettiğini söyledi. Bu testlerin başarıyla tamamlandığını hatırlatan Işık, projenin olumlu bir şekilde sonuçlandırılmasıyla, iki ülkenin askeri ve savunma sanayi alanındaki yakın iş birliğinin daha da gelişeceğine işaret etti.
Başlangıç Eğitim Uçağı Tedariki Projesi kapsamında Pakistan üretimi “Super Muşak Uçakları” da dahil olmak üzere tüm tekliflerin alındığını kaydeden Işık, Muşak uçaklarının alımına prensip olarak karar verildiğini ifade etti. Işık, teknik detayları görüşmek üzere Türkiye’den bir heyetin Pakistan’ı ziyaret etmesinin planlandığını söyledi.
Işık, Pakistan’da inşa edilmesi öngörülen 4 adet MİLGEM Ada Sınıfı Korvet Projesi kapsamında ise Pakistan tarafının talep ettiği 400 milyon dolarlık kredi miktarının Hazine Müsteşarlığı tarafından kabul edildiğini, iç onay sürecinin tamamlanmasının ardından teknik ayrıntıların ilgili makamlarla müzakere edileceğini bildirdi.
Öte yandan, Pakistan Deniz Kuvvetlerinin envanterindeki 3 adet Agosta sınıfı denizaltının modernizasyonu kapsamında sözleşme görüşmelerine başlandığını anlatan Işık, sözleşmeyi bu ayın sonuna kadar imzalamayı istediklerini sözlerine ekledi.
ASELSAN’ın Kazakistan’da Kazakhstan Engineering Firmasıyla ortaklaşa 2011 yılında kurduğu Kazakhstan ASELSAN Engineering (KAE) firması ürünleri artık Kazakistan Silahlı Kuvvetleri envanterine girme aşamasına geldi. Astana’da düzenlenen KADEX 16 Savunma Fuarında KAE üretimi çok sayıda ürün sergileniyor.
Bunların başında Rus-T72B ve T72A tanklarına takılan KAE ürünleri geliyor. KAE bu tanklarda atış kontrol sistemlerini ve uzaktan kumandalı stabilize makinalı tüfek istasyonunu verirken T-72A’da görsel sistemleri tek başına T-72B’de bir Rus firmasıyla beraber üretiyor. Kazak Savunma Bakanlığı dört adet T-72B prototipini deniyor. Denemeler sonrasında KAE uygulaması modernizasyon bekleyen 800 adet T-72 tankı için gündeme gelebilir.
ASELSAN’ın Kazakistan’da Kazakhstan Engineering Firmasıyla ortaklaşa 2011 yılında kurduğu Kazakhstan ASELSAN Engineering (KAE) firmasının en son iki çalışması Astana’da düzenlenen KADEX 16 Savunma Fuarında sergileniyor.
Kazakistan-Güney Afrika ortak çalışması Kazakhstan Paramount firmasının zırhlı muharebe aracının kulesinde KAE üretimi sistemler bulunuyor. Kazakistan Silahlı Kuvvetleri’nin yapacağı tercihe göre araçların kulesinde KAE üretimi stabilize makinalı tüfek istasyonu veya kaideye monte İgla sistemi yer alıyor.
Makina Kimya Endüstirisi(MKE) tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri için üretilen Milli Piyade Tüfeği MPT-76, Bora-12 keskin nişancı tüfeğinin yanısıra havadan taşınabilir 105 mm hafif çekili obüs (BORAN)’daki fuarda yerini aldı.
Klasik mühimmatların yanı sıra modern mühimmat da kullanacak olan Boran sistemi dakikada 6 atım yapabilecek. ASELSAN tarafından geliştirilen gelişmiş komuta ve atış kontrol sistemleri ile etkin bir ateş gücüne sahip olacak olan havadan taşınabilir obüsün menzili ise 17 km.
Atış Kontrol Sistemi Özellikleri:
Sayısal ortamda ateş planlaması ve atış görevi icrası
Ataletsel Konumlama Sistemi sayesinde sürekli konum ve namlu yönelimi tespiti
“NATO Armament Ballistic Kernel (NABK)”, Adedi Atış Cetvelleri veya Özel Balistik Yazılımlar kullanarak hassas ve hızlı balistik hesaplama
İlk Hız Yönetimi
Namlu yönelim bilgilerinin grafik olarak görüntülenmesi
Lazer Mesafe Ölçme Cihazı ve Termal Görüş Sistemi ile görerek atış
Ateş Destek ve Komuta Kontrol sistemleri ile sayısal telsiz haberleşmesi
Sayısal harita üzerinde muharebe unsurlarına ait bilgileri görüntüleme
Görev odaklı, menü kontrollü grafiksel kullanıcı arayüzü
Kazakistan Deniz Kuvvetleri, Hazar Denizi’nde kullanmak üzere hafif korvet arayışı içinde Dearsan ile teknik İşbirliği Mutabakat metnine (Memorandum of Understanding) imza attı. İmza törenine Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) Müsteşar Yardımcısı Mustafa Şeker, Kazakistan Deniz Kuvvetleri Komutanı Tümamiral Zhandarbek Zhanzakov ve Dearsan Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Yıldırım katıldı.
Kazakistan, Hazar Denizi’nin sığ sularında yüzebilecek hızlı ve hava, su sualtı harp silahlarıyla donatılmış bir harp gemisi arıyor. Bu programda en fazla altı gemi alınması hedefleniyor. Kazakistan anlaşma imzaladığı firmanın üretimi ülkeye taşımasını talep ediyor.
Dearsan, bu çerçevede su üstü harbi, hava savunma harbi ve denizaltı savunma harbi görevlerinin üçünü yerine getirebilecek bir gemi teklif etti. Gemide söz konuşu görevlere uygun sensörler, cihazlar, sistemler yer alacak. Gemide dikine havalanan İHA, 76 mm top, mayın dökme yeteneği bulunacak ve gemi kendini güdümlü füzelere karşı savunabilecek. Gemi dört adet yönlendirilebilir su jeti ile 30+ knot sürate çıkacak ve 2 bin mil menzili olacak. Geminin 55 personeli 15 gün süreyle limana yanaşmadan yaşamını sürdürebilecek. Geminin buz kırma özelliği ve NMC koruması olacak. Gemi gelişmiş komuta kontrol yazılımına sahip olacak. Elektromanyetik karıştırıcı, asimetrik tehditlere karşı ASELSAN’ın 12,7 mm STAMP topu bulunacak. Dearsan paket olarak eğitim, bakım planlama, entegre lojistik destek hizmetleri verecek.
Dearsan teknoloji transferi gerçekleştirirken Kazakistan’da bir tersane kuracak ve Kazakistan’ın iş payı her gemide artacak. Bu çerçevede Kazakistan’da üretilen her parça ülkeden alınacak, Kazakistan Aselsan Engineering (KAE) ürünleri kullanılacak.
Hacettepe Teknokent kuruluşu HİBTEK, radar sinyalini emen boyasını Astana’da düzenlenen Kadex 2016 Fuarı’nda tanıttı.
Heyetlere Hibtek’te üretilen çatlamayan kamuflaj boyayı ve radar sinyali emici materyalli (RAM) boyaları tanıtıldı. HİBTEK, kamuflaj boyaları yurtdışına satarken RAM boyaların satışı yasak.
Uçak, helikopter, tank gibi radardan saklanması gereken platformlar için radar sinyalini emen boya ürettiklerini belirten Yıldız,” Bugün düşman bir ülkenin sınırlarını RAM boyalı uçakla geçin, radarlar göremeyecektir” dedi.
RAM boyası projesini Hacettepe Tekn-kent-ASELSAN 10 yıldan bu birlikte sürdürüyor.
Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, bu önemli adıma ilişkin bilgileri; katıldığı TOBB Türkiye Savunma Sanayi Meclisi’nde verdi.
Savunma sanayi ve havacılık için gerekli teknolojileri destekleyecek sektörel derinliğin, henüz istenilen seviyede olmadığına işaret eden Müsteşar Demir, bu kapsamda Savunma Sanayileri Teknolojileri Anonim Şirketinin kurulduğunu ifade etti. Demir, “Bu şirket; savunma, havacılık, uzay, anayurt güvenliği alanlarında ve bunlara yönelik çeşitli çalışmalarda şirket ortaklıkları yapabilecek ve faaliyette bulunan şirketleri destekleyebilecek, ortak olabilecek veya yeni şirket kurulumlarına yönelebilecek” dedi.
Üretilen savunma sanayi araç gereçlerinin testi konusunda dağınık bir yapının olduğuna dikkat çeken Demir, “Bu konuda mükerrer yatırımların olduğu gözlemlenmekte. Hatta süreçlerin de standardize olmasıyla ilgili sorunlar olduğunu bilmekteyiz. Türk test adında Test ve Değerlendirme Anonim Şirketi kurulması kararı aldık. Bu konuda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile temaslarımız devam etmektedir” dedi.
Türk Nano Anonim Şirketi adıyla, kamu ve özel sektör girişimi olacak bir şirketin kurulması yönünde de karar aldıklarını açıklayan Demir, söz konusu şirkete ilk aşamada 97 milyon dolar yatırım yaparak savunma sanayi ve akıllı kart gibi kamunun mikro elektronik ihtiyacının karşılanmasını hedeflediklerini kaydetti. Demir, en az 350 milyon dolarlık ek yatırımla Türkiye’nin mikro elektronik ihtiyacının önemli bölümünü daha karşılamayı planladıklarını belirtti.
Roketsan ve MBDA Almanya firmaları 70mm Lazer Güdümlü Füze CİRİT’in Airbus Helicopters imalatı TIGER UHT helikopterlerine entegrasyonuna yönelik iş birliklerini genişletmek üzere bir İş Birliği Anlaşması imzaladılar. Firmalar, izlenecek yol haritası ve sorumluluk paylaşımı konularında anlaşmaya vardılar. İmza törenine Savunma Sanayi Müsteşarlığı yetkilileri de katılım sağladı.
ความคิดเห็น