top of page
  • Yazarın fotoğrafıTuran Oguz

Gecen Hafta Neler Oldu? 27/06/2016-03/07/2016

İngiltere Büyükelçisi Moore’dan Türkiye’nin yerli savaş uçağı projesi TF-X için şaşırtan bir teklif geldi.

Tam teknoloji paylaşımı öneren İngiltere Büyükelçisi Moore, “Türkiye’nin TF-X projesi devasa bir proje. Tek başına yapmak mümkün değil. Bunun için birlikte yapmak istiyoruz. Anlaşma aşamasına geldik. Bu savaş uçağını üçüncü ülkelere satacağız. Bu sadece bir teknoloji paylaşımı, ticari ortaklık değil, aynı zamanda stratejik ortaklık” dedi.

Türkiye’nin ‘yerli savaş uçağı’ TF-X projesinde işbirliği görüşmelerini sürdürdüğü İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore, “Birleşik Krallık,Türkiye’nin TF-X vizyonunu gerçekleştirebilmesi için istediği teknolojiyi vermeye ve bu ürünün üçüncü ülkelere satışı için destek ve yardım sağlamaya imkan verecek bir anlaşma için her şeye hazır. Yakında sonuçlanacağını umuyoruz”.

“Türk tarafı bizden iki konuda gerçek garanti istiyor; Bir, samimi bir ortaklık olsun, hiçbir teknolojik bilgi gizlenmesin, geri planda tutulmasın. İki, bu teknoloji paylaşımı için gerekli ihracat lisansları konusunda kısıtlama olmasın” dedi.

Bayraktar TB2 Taktik İnsansız Hava Aracı (İHA) Sistemi Emniyet Genel Müdürlüğü’nde de hizmete girdi.

Üç adet hava aracı ve yer kontrol birimlerinden oluşan ilk sistemin Haziran ayı içerisinde test ve kabul işlemleri tamamlanarak teslimatı yapıldı. Üretimi devam eden ikinci sistemin teslimatının da 2016 içerisinde yapılması planlanıyor.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), FNSS Savunma Sistemleri A.Ş ile “Silah Taşıyıcı Araçlar (STA) Projesi Sözleşmesi” imzaladı. Proje kapsamında paletli ve tekerlekli tipte toplam 260 adet tanksavar sistemi tedarik edilecek.

Projeye ilişkin bilgilerin verildiği açıklamada, “İhale süreci proje kapsamında; Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterinde bulunan ve yurtiçinde geliştirilmiş olan tanksavar füzeleri, muharebe etkinliğini arttıracak şekilde, projeye özel geliştirilecek tanksavar kuleleri ile zırhlı araçlara entegre edilecektir. Proje ile paletli ve tekerlekli tipte, toplam 260 adet Tanksavar sistemi tedarik edilecektir.

Modern Atış ve Komuta Kontrol yeteneklerine sahip olarak geliştirilecek olan tanksavar silah sistemi kuleleri, atışa hazır tanksavar füzesinin yanı sıra, 7.62 mm makineli tüfek ile teçhiz edilecektir.

FNSS, KAPLAN araç ailesinin en hafif üyesini, STA projesi kapsamında paletli tip ve PARS 4×4 aracını ise tekerlekli tip tanksavar aracı olarak üretmeyi planlamaktadır. STA projesi kapsamında geliştirilecek olan amfibi özellikteki paletli ve tekerlekli araçlar, balistik ve mayın korumasına sahip olacak, zırhlı birliklerle ortak harekât icra edebilecek, modüler mekanik ve elektronik altyapıları ile ilerde doğabilecek ihtiyaçlara çabuk uyum sağlayabileceklerdir. Tanksavar silah sistemi taşımaya yönelik olarak geliştirilecek araçlar, dünya ordularındaki benzerleri arasında en moderni olmakla birlikte, zırh korumalı hafif yapısıyla farklı görevlerde de kullanılabilecek platformlar olarak tasarlanmıştır” denildi.

Projede geliştirilen sistemlerin tasarım, geliştirme faaliyetleri ve prototip kalifikasyon süreçlerinin 2018 yılında tamamlanacağı belirtilerek, takip eden 2 yıl içerisinde 260 adet STA sisteminin “milli ve yerli” üretimin örnekleri olarak KKK envanterine gireceği bildirildi.

Suriye’nin IŞİD denetimindeki bölgelerden ateşlenen füze saldırılarına maruz kalan Kilis’e, yerli üretim ‘Serhat’ ve ‘Korkut’ hava savunma sistemi kurulmaya başlandı.

Terör örgütü IŞİD denetimindeki Suriye topraklarından 18 Ocak’tan bu yana atılan 81 Katyuşa roketlerinin isabet ettiği Türkiye’de 21 kişi hayatını kaybetti, 87 kişi de yaralandı. IŞİD’in saldırılarına maruz kalan Kilis’teki güvenlik önlemlerinin arttırılması amacıyla Aselsan tarafından ‘Korkut’ adı verilen hava savunma sistemi ile ‘Serhat’ adı verilen radar üretildi. Yerli üretim savunma sistemi, Suriye sınırındaki Kilis’e kurulmaya başlandı. Sınır hattına konuşlandırılacak sistemin devreye girmesiyle Suriye’den atılacak Katyuşa füzeleri, ‘Serhat’ radarıyla tespit edilip takibe alınacak ve devreye girecek ‘Korkut’ savunma sistemiyle de düşmesine 4 kilometre kala havada imha edilecek.

“IHS Jane’s”e gore Roketsan yeni 300mm satihtan satiha gudumlu roketi “Kaplan”i uluslararasi pazara sunuyor.

GPS/INS gudumlu roket (fuze), 5.25 m boyunda ve 585 kg agirliginda. Roketsan yetkililerine gore Kaplan’in menzili 30-120 km arasinda ve CEP degeri de 50 m’den az. Atis testleri esnasinda, ortalama olarak, 10 m’den iyi bir hassasiyet saglamis durumda.

Kaplan, 50 kg patlayici iceren, 105 kg’lik celik bilyali yuksek patlayicili bir harp basligina sahip. Etki yaricapi ise 60 m.

1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page