top of page
  • Yazarın fotoğrafıTuran Oguz

Gecen Hafta Neler Oldu? 26/09/2016-02/10/2016

2014 yılından bu yana Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan Bayraktar TB2 Taktik İnsansız Hava Aracı (İHA) Sistemi Emniyet Genel Müdürlüğü’nde de hizmete girdi.

Emniyet Genel Müdürlüğü’ne teslim edilen BAYRAKTAR TB2’lerin eğitimi törenle tamamlandı. Üç adet hava aracı ve yer kontrol birimlerinden oluşan ilk sistemin haziran ayı içerisinde test ve kabul işlemleri tamamlanarak teslimatı yapılmıştı.

EGM’ye teslim edilecek Bayraktar TB2 İHA’ların son 3 tanesinin teslimi de Eylül ayı içersinde yapıldı.

Bugune kadar Azerbaycan Silahli Kuvvetlerine T-300 CNRA ve muhimmatlari, 107 ve 122 mm roketleri veren Roketsan Yonetim Kurulu Baskani Mehmet Emin Alpman Azerbaycan’da yapilan ADEX 2016 fuarinda yaptigi aciklamada “Azerbaycan’a 40 km menzilli “TRG-122” 122 mm gudumlu ve 90-110 km menzilli “TRG-300″ 300 mm gudumlu roketleri veriyoruz” dedi.

‘Fırat Kalkanı’ harekâtına katılan bordo bereli Özel Kuvvetler, kısa süre önce kullanmaya başladıkları ‘Puma gözü’ tipi insansız hava araçlarını (İHA) devreye soktu.

‘Mini İHA’ kategorisinde olan ABD üretimi Puma İHA’lar elle fırlatılıyor. Son bir yıl içerisinde Özel Kuvvetler için 30 Puma siparişi verildi ve teslimat kısa sürede başladı. Puma İHA’lar yılbaşından bu yana PKK ile mücadele operasyonlarında kullanılıyordu.

Puma tipi İHA’ların en önemli özelliği şiddetli rüzgârda da başarıyla görev yapabilmesi. Puma 20 knot esen rüzgârda dahi rotasında ilerleyip istihbarat toplayabiliyor. Kızılötesi ve elektro-optik kamera taşıyan Puma, denize inebiliyor ve su geçirmez özelliğe sahip. Menzili 45 km olan İHA, 83 km/sa hızla 3 bin 300 metre yüksekliğe çıkabiliyor.

Çalışmalarına ANKA-A versiyonu ile başlayan ve bu uçakları Elazığ’da operasyonel hale gelen TAI, ANKA-B versiyonundaki testleri de tamamladı.

Bu gelişmelerin ardından Türkiye’nin uydu kontrollü ilk, ve faydalı yük kapasitesi en yüksek İHA’sı ANKA-S 25 Eylül Pazar günü Sivrihisar’dan otonom olarak havalandı, otonom olarak 2,5 saat uçuşun ardından yine otonom olarak piste indi. Edinilen bilgiye göre birinci ANKA-S havadayken ikincisi de uçuşa hazır bekliyordu.

Bu uçuş sırasında Hava Kuvvetlerinin taleplerine uygun olarak uçağa kazandırılan pek çok yeni nesil özellik denenmiş oldu. Geliştirilmiş olan yeni nesil milli görev ve uçuş kontrol bilgisayarının kullanıldığı teste otonomi kabiliyetleri artırılan yeni nesil milli yazılımlar başarı ile test edildi.

Yer Kontrol İstasyonunda da bir çok özelliği artırılmış olan sistemde de milli olarak geliştirilen gerçek zamanlı işletim sistemine sahip, uluslararası sertifikasyon kurallarına göre geliştirilen hava aracı ve faydalı yük kontrol bilgisayarları kullanıldı.

Bu uçuş ile ANKA-S İHA’sının üretiminin planlanan takvime uygun şekilde yürüdüğü ortaya çıktı. İHA’ların teslimatının 2017 ilk çeyreğinde başlaması bekleniyor.

HAVELSAN, yürüttüğü Ar-Ge çalışmaları sonunda, kritik tesislerin keskin nişancı tehdidine karşı korunması amacıyla, Akustik Tabanlı Uzaktan Silahlı Ateş Algılama Sistemleri (ATEŞKES) adı verilen Keskin Nişancı Tespit Sistemi geliştirdi. Sistemde 8 mikrofon kullanılıyor. Bu mikrofonlardan alınan veriler üzerinde, yoğun sinyal işleme algoritmaları çalışıyor. ATEŞKES’le, keskin nişancı tüfeğinde merminin namludan çıkarken oluşturduğu ses dalgaları ve merminin hedefe giderken oluşturduğu şok dalgaları algılanarak merminin geliş yönü ve ateş kaynağının konumu yüksek doğrulukla tespit edilebiliyor. Şok dalgaları ve namlu sesinin birlikte kullanılması hassas konum belirlemede kritik rol oynuyor. Sistem sayesinde 24 saat dinleme yapılarak silahı kullanan kişinin yönü ve yeri belirlenebiliyor. Böylece karşı sistemler kısa süre içerisinde o bölgeye yönlendirilerek tesisin güvenliği sağlanabiliyor.

ATEŞKES, GPS alıcısı ve ataletsel ölçerlerle konumunu ve yönelimini kendisi hesaplayabiliyor. Böylece hızlı şekilde kurulumu sağlanabiliyor. Aynı alanda bu sistemden birden fazla kullanılması ve veri füzyonuyla tehdit kaynağına ilişkin çok daha iyi konum tespiti yapılabiliyor. Bu cihazlardan 3-4’ünün kritik bir tesisin etrafına kurulmasıyla söz konusu tehditlere karşı hassas bir koruma sağlanabileceği belirtiliyor. Cihazların kablosuz olarak birbirleriyle haberleşmesi çok daha başarılı sonuçlar alınmasına olanak veriyor.

Sistemin etki alanı kullanılan silahın tipine göre değişiyor. Silahlarla yapılan test sonuçlarına göre, tek cihazla 500 metreye kadar eksi/artı 2 derece yönelimde hassasiyetle, konum olarak da yüzde 10-15’lik bir hata payı ile yer tespit edilebiliyor. Sistemin tespit mesafesinin teorik olarak 1-2 kilometreye kadar çıkabileceğine işaret ediliyor.

Polonya’da yapilan MSPO fuarinda, Roketsan’in Avrupa & Amerika pazarlari sorumlusu Cem Tasdeler’in verdigi roportaja gore, Roketsan Polonya’nin KRUK saldiri helikopteri programina MIZRAK ve Cirit teklifi ile ilgileniyor.

Ayrica sirket, yine Polonya’nin NAREW hava savunma sistemi programi icin acik mimarideki Hisar-A ve Hisar-O fuzelerinin Polonya’da uretimini oneriyor.

Roketsan’in yeni sistemi, Azerbaycan’da yapilan ADEX 2016 fuarinda Azerbaycan Silahli Kuvvetleri envanterinde bulunan BRDM-2  zirhli araci uzerinde tanitildi.

2 eksenli stabilize sistem, 4 adet tandem baslikli MIZRAK-O veya MIZRAK-U fuzelerini karisik olarak tasiyabiliyor. Sistem, arac hareketliyken sabit veya hareketli hedeflere angaje olabilmeyi mumkun kiliyor.

Lancer sistemi, gece ve gunduz gozetleme, seyrusefer ve IFF ozellikleri ile donatilmis. 360 derece ates kabiliyetine sahip sistem -10/+35 yukselis acisinda calisiyor.

ASELSAN, KAP’a yaptığı açıklamada, “ASELSAN AŞ ile FNSS Savunma Sistemleri AŞ arasında Kara Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacına yönelik olarak Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından yürütülen Silah Taşıyıcı Araçlar Projesi kapsamında, Komuta Kontrol ve Haberleşme Sistemleri tedariki amacıyla toplam bedeli 34 milyon 200 avro olan bir sözleşme imzalanmıştır.” denildi.

Açıklamada, söz konusu sözleşme kapsamında teslimatların 2017-2020 yıllarında gerçekleştirileceği bildirildi.

Türkiye’nin 911 kilometrelik Suriye sınırına güvenlik duvarı projesi hızlandı. Sınır duvarının 200 kilometresi yapıldı. Kalan bölümü yapacak TOKİ’nin Başkanı Ergun “5 ayda tamamlayacağız. Sınır duvarı, genişliği 2, yüksekliği 3 metre portatif bloklardan olacak” dedi. 3 metre yüksekliğinde beton bloklardan oluşacak duvar, gözetleme kuleleri, duvarın hemen dibinde yapılacak yolun da bulunduğu dev projenin 2 milyar liraya mal olacağı tahmin ediliyor.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı M. Ergün Turan, 15 gündür sahada olduklarını ve 200 kilometrelik hattın inşasına hemen başladıklarını söyleyen Turan, 700 kilometrelik hattı 5 ay gibi kısa sürede tamamlayacaklarını söyledi. Turan ayrıca “Yarın bir gün ihtiyacımız olmazsa sınırı kaldırmamız sadece iki ay sürecek” dedi.

Aydın Yazılım ve Elektronik Sanayii (AYESAŞ) ve Azerbaycan Milli Elmler Akademiyası (ANAS) yerel ve bölgesel fırsatlar için güç birliğine gidiyor.

Bu kapsamda, 28 Eylül 2016’da Azerbaycan Uluslararası Savunma Fuarı’nda (ADEX 2016) imzalanan Mutabakat Muhtırası ile Azerbaycan ve Türkiye’nin yanı sıra üçüncü ülke pazarları için de ortak çalışmalar yürütebilmenin temelleri atıldı. Yapılacak araştırmaların, havacılık ve savunma projelerinin alt sistemlerinde kullanılmak üzere Milli İlimler Akademisi’nin diğer enstitülerini de kapsayacak ortak çalışmalarla yapılması planlanmakta.

ADEX 2016 Fuarında imzalanan anlaşma ile Azerbaycan ile uzun yıllardır süren işbirliği ve teknoloji paylaşımının yeni bir boyut kazanması öngörülüyor. HAVELSAN ile AZAIRTECHSERVIS öncelikli olarak Komuta Kontrol Sistemleri ve Simülasyon alanındaki projelerde işbirliği yapacak.

İmza töreninde konuşan HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, işbirliği anlaşmasının savunma ve bilişim projelerinde iki kurum için de muhtelif iş alanları açabileceğini dile getirerek; “Birlikte çalışabileceğimiz iş alanlarının araştırılması için ilk adımı atmış bulunuyoruz. İlerleyen dönemlerde bu çalışmaların projelere dönüşmesi için ekiplerimiz bir araya gelerek çalışacaklar” dedi.

3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page