top of page
  • Yazarın fotoğrafıTuran Oguz

Gecen Hafta Neler Oldu? 25/07/2016-31/07/2016

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) MİLGEM projesi kapsamında beşinci, altıncı yedinci ve sekizinci gemileri tedarik etmek üzere ihale ilanına çıktı. Böylece SSM bir seferde dört gemi üretimi için projeyi başlatmış oldu.

Buna göre Tersanenin geçerli Kapasite Raporu’nda, gemilerin inşa edileceği kızak ve/veya kuru havuzundan en az birinde inşa edilebilecek gemi boyunun 115 metre veya daha fazla olarak tespit edilmiş olması.” isteniyor. Bu talebe göre boyu 99,5 metre olan Ada Sınıfı Milgem Korvetlerinin boyu daha önceden de planlandığı gibi uzuyor.

ASELSAN, Fırtına obüsü Mühimmat Transfer Sistemi (MTS) Projesi kapsamında 2’nci seri üretim fazını tamamlayarak sistemleri Sakarya’daki 1. Ana Bakım Merkezi Komutanlığı (1. ABMK.lığı)’na teslim etti.

Poyraz Mühimmat Aracına entegre edilen Mühimmat Transfer Sistemi (MTS) askeri koşullara uygun, gelişmiş bilgisayar, elektronik, mekanik, haberleşme ve hareketli mekanizmalardan oluşuyor.

Obüse yüklenilmek istenen mermiler kullanıcı tarafından bilgisayar ekranından grafiksel olarak seçilebiliyor. Mermiler personelin müdahalesi olmaksızın iki robotik mekanizma vasıtası ile otomatik olarak obüse aktarılabilmekte böylece sistem, her türlü hava koşulunda, gece ve gündüz fonksiyonlarını yerine getirebiliyor.

Ukrayna ile Türkiye arasında savunma alanında iş birliği ortamı uzun bir süredir şekilleniyor. Ukrayna’da savunma alanında faaliyet gösteren birçok firmanın bir araya gelmesiyle beş yıl önce kurulan Ukroboronprom’un başkanı Roman Romanov:

“Şu anda projeler iki (devlet) başkanının dâhil olduğu bir aşamada yer alıyor ve konular iki ülkenin savunma alanındaki temsilcilerince yürütülüyor. Bu konuların askeri personelle tartışılması aşaması da geride kaldı. Şu anda çalışma grupları arasında konular masaya yatırılıyor. Umuyorum ki bu gelişmelerin sonuçları çok yakında en yüksek irade tarafından kamuoyu ile paylaşılacaktır.

Aselsan’ın, Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayımlanan açıklamasında, “ASELSAN ile bir yurt dışı müşteri arasında bugün toplam bedeli yaklaşık 15 milyon 100 bin dolar olan Elektro-Optik Sistemler satış sözleşmesi imzalanmıştır. Söz konusu sözleşme kapsamında teslimatlar 2016-2017 yıllarında gerçekleştirilecektir.” bilgilerine yer verildi.

Bu kapsamda BMC, dünyada 125 yıldır tank ve zırhlı araçlar alanında faaliyet gösteren Alman firması Rheinmetall AG ve Asya pazarlarının en önemli savunma sanayii firmalarından biri olan Malezya merkezli Etika Strategi SDN ile Türkiye merkezli bir ortak şirket kurulması konusundaki anlaşmayı yakında imzalayacak.

Kurulacak şirket, Türkiye ve bölgedeki barış ve huzura hizmet etmek amacıyla Türkiye merkezli olarak Orta Doğu, Körfez ülkeleri ve Asya pazarlarında paletli ve tekerlekli zırhlı araçlar konusunda projeler geliştirecek ve hizmete sunacak.

Katar Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın ihtiyacı doğrultusunda, Antalya merkezli ARES Tersanesi tarafından 2014 yılı içinde imzalanan sözleşme kapsamında üretimi tamamlanan ARES 75 HERCULES botu seyir testlerine başladı. 24 metre boyunda ve 59 ton ağırlığındaki ARES 75 ilk seyir testinde 38.5 knot yani saatte 70 km’nin üzerinde hıza ulaştı.

ARES Tersanesi, Katar Sahil Güvenlik Komutanlığı için tasarlanan 3 tip 17 adet HERCULES serisi botların üretimine de devam ediyor. Bu yıl sonuna kadar toplam 4 botun Katar’a teslim edilmesi planlanıyor. Öte yandan botlar, Aselsan ürünü 30mm MUHAFIZ ve 12,7mm STAMP Uzaktan Komutalı Stabilize Silah Sistemleri ile donatılacak.

3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page