top of page
  • Yazarın fotoğrafıTuran Oguz

Gecen Hafta Neler Oldu? 25/04/2016-01/05/2016

Baykar Makina tarafindan 28 Nisan 2016 tarihinde yayinlanan atisli test videosunda (izlemek icin basliga tiklayin); taktik IHA sinifindaki Bayraktar TB-2’nin, Roketsan urunu, lazer arama baslikli Mini Akilli Muhimmat (MAM-L) ile, yaklasik 18.500 feet’ten atis yapmasi ve yaklasik 8 km mesafedeki hedefin isabetle vurulusu izlenebilmekte.

30 Nisan 2016’da Sedef Tersanesi’nde gerceklestirilen torende Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in konusmalarindan one cikan basliklar asagidaki gibidir:

Turkiye’nin F-35B turu ucaklarin inis kalkis yapabilecegi ilk gemisi olacak TCG Anadolu’nun insasinda emegi gecen herkese tesekkur ediyorum (Not: Ilk defa resmi agizdan F-35B konuslandirilacagi ifade edildi).

Turkiye’nin modern, nukleer bir ucak gemisine sahip olmamasini buyuk bir eksikligimiz olarak goruyorum.

Hedefimiz, 2023 yilinda savunma sanayimizin disa bagimliligini ortadan kaldirmak.

Savunma sanayimiz, 2015 yilinda, 5 milyar USD’lik uretim ve 1,6 milyar USD’lik ihracat gucune ulasti.

Savunma sanayi, 2015 yili sonunda, 31 milyar USD’lik butcesiyle calismalarini surdurdu, ar-ge yatirimlarinda da 1 milyar USD seviyesine ulasti. Toplam 416 proje uzerindeki calismalar devam ediyor.

Su ana kadar 12 Atak helikopterinin uretimi tamamlandi.

Hurkus’un test ucuslari basariyla tamamlandi.

Ozgun helikopter projesini ortak olarak ve ihracata donuk olarak suratle tamamlamayi planliyoruz.

Mayinlara dayali zirhli personel tasiyicilardan (Not: Kirpi MRAP) 617 tanesi ordumuza teslim edildi.

Sabiha Gokcen Havalimani yaninda, savunma sanayi agirlikli, Turkiye’nin en buyuk teknoparki kuruluyor.

Dogu ve Guneydogu’daki catismalar bahane edilerek, parasi ile dahi, bize verilmeyen silahlar mevcuttur su anda ve bunlar NATO’da beraber oldugumuz ulkeler.

Cumhurbaskani konusmasinin sonunda TCG Anadolu’nun insa suresinin 5.5 yildan 4 yila cekilmesini talep etti. Daha sonra sahnede, Sedef Gemicilik ve Navantia yetkilileri ile yaptigi gorusmede, 4 yil uzerinde anlastiklarini isareten teyid etti (Videoda 19:45 – 20:10 arasi).

Toren sirasinda mekanda bulunan maketten geminin borda numarasinin L 400 olacagi gorulmustur.

Torende yayinlanan tanitim filmi icin tiklayiniz (Not: 13 Nisan 2016 tarihindeki DzKK.ligi aciklamalari ile celisen noktalari ilgili konuda degerlendirdim)

Ahmet Nazif Zorlu, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Değişim Gelişim Topluluğu ile Genç Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Denizli Şubesi’nin düzenlediği ’Başarı hikayesi’ isimli konferansta “Aslında bu konuyu konuşmamam lazım. Ama konuşacağım; Mayıs ayında insansız silahlı hava aracımızı uçuracağız. İnsansız hava aracını yapan Vestel, şimdi o aracın silahlısını da yaptı” dedi.

Kilis’in Katyuşyalara hedef olmasının Türkiye için yeni bir tehdit olduğunu belirten Demir “En doğru yöntem bölgeyi gözleyip hareketli tehdidi izleyip anında kaynağında vuracak bir kabiliyete sahip olmak. Silahlı İHA’lar gibi” diye konuştu.

HÜRKUŞ eğitim uçağının çalışmalarının sürdüğünü de belirten Demir “Uzun sürmesinin sebebi sivil kullanım için Avrupa sivil havacılık otoritesinden sertifikalandırılma çalışmaları. 2018’de Hava Kuvvetlerimiz alacak. Daha sonra silahlı versiyonu gelecek” dedi.

FÜZE savunma sisteminde projenin iptal olmadığını ancak ihaleyi kapattıklarını söyleyen Demir şöyle konuştu: “Roketsan, Havelsan gibi şirketlerimizin içinde olduğu bir yapı geliştirme sürecine girecek. Zaten orta, yüksek ve alçak irtifa projelerimiz sürüyor. 16, 20 kilometre menzilde vuracağınız bir sistem yapıyorsunuz. Bunun biraz daha menzilini artırıp gelen tehditleri daha önceden haber alıp daha yüksek bir irtifada ya da daha ileri bir menzilde karşılayan bir sistem yapıyoruz”.

Yerlilikte hedefimiz yüzde 100. Bağımlılık her zaman sıkıntı yaratır. Sonuçlar, 35 bin kişinin çalıştığı, 500 alt yüklenicinin oluştuğu sektörümüzü motive ediyor. 15 milyar dolar geliştirme projesi hacmi var. Bunlar pahalı projeler ve daha fazla kaynak ayrılmalı.

TAI’nin MALE Sınıfı İHA’sı ANKA A’nın Güneydoğu Anadolu bölgesinde operasyonel olarak görev yaptığı öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre iki adet ANKA A buradaki hava üssünde TSK envanterine girmeyi beklerken operasyonel oldu.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Katar’da konuşlanmasına ilişkin uygulama anlaşması Davutoğlu ile Katar Başbakanı ve İçişleri Bakanı Abdullah Nasır bin Halife Al Sani’nin huzurunda imzalandı.

Anlaşma, Davutoğlu ve Şeyh Abdullah’ın başkanlık ettiği heyetlerarası görüşmede, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile Katar Savunma İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Halid bin Muhammed Al Atiyya tarafından imzalandı.

Reuters tarafindan, Katar Buyukelcisi Ahmet Demirok’un Aralik ayindaki beyanina dayandirilarak yapilan aciklamada; Turkiye’nin Katar Ussu’nde 3.000 kisi civarinda bir kara birligi; ayni zamanda hava ve deniz birlikleri, egitim personeli, OKK.ligi personeli de konuslandirilabilir.

TEI Genel Muduru Prof. Dr. Mahmut Aksit, TRT Haber’e verdigi roportajda;

Ozgun helikopter projesi turbosaft motor uretimi icin SSIK karari ile butce ayrildigini, sozlesme gorusmelerinin devam ettigini bildirdi.

Ileride Anka’yi guclendirmek icin de motor gelistirme projesi yapacaklarini acikladi.

Milli savas ucagimiz F-X (ilk defa bu sekilde adlandiriliyor, sehven mi soylendi yoksa adlandirma mi degisiyor takip edilmeli) icin de calisacaklarini bildirdi.

DAEŞ’i bu bölgeden temizleyebilmek için ılımlı muhalefete hem havadan destek vermemiz lazım hem de karadan.

Bizim toplarımızın menzili yaklaşık 40 km. ABD’nin HIMARS füzelerinin menzili ise 90 km.

Menbiç bölgesinin kapatılması konusunda ABD’lilerle anlaşmaya vardık.

Bu konuda stratejimiz de belli. Buna göre DAEŞ’e karşı daha fazla güç kaydırılacak. Havadan ve Türkiye sınırından muhaliflere destek verilecek. Bunun için yeni isimler de belirleniyor.

Dolayısıyla bu anlaşma çerçevesinde mayıs ayı içinde HIMARS’lar Türkiye sınırlarına gelecek. Böylece DAEŞ hedeflerini daha etkili bir şekilde vurabileceğiz. Ilımlı muhalefet ise araziden ilerleyecek.

Suriye sınırındaki konuşlu birliklere takviye amaçlı olarak 40+ km menzilli “Sakarya” 122 mm.lik Çok Namlulu Roketatar Silah Sistemi (T-122 ÇNRA) sevkiyatı yapıldı.

13 tırlık askeri konvoy Gaziantep 5. Zırhlı Tugay Komutanlığına bağlı Astsubay Zafer Yılmaz Kışlasına geldi.

Yapılan çalışmada, Rusya tehdidi nedeniyle Türkiye’nin hava unsurlarını kullanamaması büyük bir eksiklik olarak değerlendirildi. TSK’nın karadan bütün tedbirleri aldığı, havadan da İHA’larla IŞİD’i takip ettiği vurgulanırken, IŞİD hedeflerinin mobil olması nedeniyle istenen etkide sonuç alınamadığına dikkat çekildi.

Bunun üzerine TSK’nın topçu atışlarıyla ve İHA uçuşlarıyla yetinmeyen Ankara, İncirlik’teki ABD’li komutanlarla iki adet Hellfire füzesi taşıyan predatörlerin daha fazla kullanılmasını talep etti.

ASELSAN ile Nurol Makina ve Sanayi A.Ş. arasında Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ihtiyacı kapsamında SARP Uzaktan Komutalı Silah Sistemi tedarikine yönelik olarak 27.04.2016 tarihinde toplam bedeli 29.160.000,- Euro olan bir sözleşme imzalanmıştır. Söz konusu sözleşme kapsamında teslimatlar 2016 yılında gerçekleştirilecektir.

28/04/2016 gunu ISID kaynakli oldugu one surulen bir video sosyal medyada yayinlandi. Videoda 3 Turk tankinin tanksavar fuze sistemi (ATGM) ile vuruldugu iddia ediliyordu.

FNSS’in daha once kazandigini acikladigi PARS TTZA ihalesinde tedarikci ulkenin Umman oldugu ortaya cikti.

Firma tarafindan daha onceki aciklamalarinda yapilan, Malezya kadar buyuk, beyanlarina istinaden is bedelinin 500 milyon USD civarinda olmasi bekleniyor.

3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page