Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı Geliştirme projesinde (Hürkuş-B) önemli bir kilometre taşı geçen hafta aşıldı.
HÜRKUŞ-A, Avrupa Sivil Havacılık Otoritesi (EASA) ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden sivil uçak sertifikası almak üzere testlerine devam ederken TAI, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı temsilcileri bir araya geldi. Bu toplantı sonunda Hürkuş-B’nin Hava Kuvvetleri Komutanlığı için üretilmesinde önemli bir noktaya işaret eden Kritik Tasarım Gözden Geçirme Toplantısı (Critical Design Review / CDR) tamamlandı.
CDR, tasarımın ürünü geliştirme için yeterli olgunluğa ulaştığı teyit eden bir aşama olduğu için Hürkuş-B’nin üretiminde kağıt üzerinde herhangi bir aşama kalmıyor. Bundan sonra uçağın üretim aşamasına geçiliyor.
TAI Türk Hava Kuvvetleri için ürettiği 15 uçağın teslimatına Haziran 2018’de başlayacak.
Meteksan Savunma Genel Muduru Tunc Batum’un MSI dergisine verdigi roportaja gore:
“MİLDAR-1, milimetre dalga radar konusunda bir gösterim projesiydi. Onun başarısı, MİLDAR-2’yi getirdi ve artık radarın platforma entegrasyonunu konuşmaya başladık. Umuyoruz, MİLDAR-2’nin başarısı da MİLDAR-3’ü başlatacak.
ATAK helikopterinde MİLDAR entegrasyonunda, bize gösterilen ilk yer, kanat altında. Şu anda kanat altında mı kalsın, ana rotor üstüne mi geçsin, bunun görüşmeleri sürüyor.
Yine biliyorsunuz İHA platformları için de MİLDAR projesi kapsamında SAR/ISAR radar sistemi geliştiriyoruz.
Yine MİLDAR ile ilişkili olarak Otomatik Kalkış ve İniş Sistemi (OKİS)’ni başlattık. OKİS, özellikle gelişen İHA dünyasında bizim önem atfettiğimiz bir proje. Burada TUSAŞ ile iyi yürüyen bir iş birliğimiz var. OKİS’i, ANKA’dan başlayarak İHA’ların bir sistemi haline getirme hedefimiz var.”
Efes 2016 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı’nda, savunma sanayi firmaları, TSK ve çeşitli ülkelerin ordularının envanterine girmiş son teknoloji ürünlerini tanıttı.
İnsansız hava aracı ‘Bayraktar’ı üreten Baykar, Karayel’i üreten Vestel, Altay tankını üreten Otokar firmalarının yanı sıra Roketsan, Aselsan, MKE, FNSS ve Nurol başta olmak üzere 18 firma sergide ürünlerini tanıttı. Sergide en çok insansız hava aracı Bayraktar ve Karayel ile Altay tankının sergilendiği bölümler dikkat çekti.
Şu anda 20’nin üzerinde insansız hava aracının üretim hattında olduğunu kaydeden SSM İsmail Demir, operasyonlarda yer alan araçların testlerinin de bir yandan sürdüğünü dile getirdi ve “Bu araçlara birkaç çeşit silah koyarak operasyonlarda iyi neticeler almak istiyoruz.” diye konuştu.
F-35 konusunda, “Uçak olgunlaştı mı, olacak mı soruları artık masadan kalkmış durumda.” diyen Demir, ABD dışında ilk teslimatın Hollanda’ya yapıldığına ve ondan sonra Norveç’in uçaklarının teslim edileceğine işaret etti. Norveç’in ardından Türkiye’nin uçaklarını alacağını söyleyen Demir, “Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının teslimatı 2018’de başlayacak.” diye konuştu.
Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) Denizde İkmal Muharebe Destek Gemisi Projesi Teklife Çağrı Dosyası (TÇD)’nı 18 Mayıs 2016 tarihi saat 17.00’ye kadar teslim alan firmaları açıkladı.
SSM’nin projesi için Sedef Gemi İnşaatı A.Ş. ve Sefine Denizcilik Tersanecilik Turizm San. ve Tic. A.Ş. yanıt verdi.
F-35 savaş uçaklarının teslim takvimini de etkileyecek gecikmeyi ABD ordusunda teknoloji ve lojistikten sorumlu ABD Savunma Bakan Yardımcısı Frank Kendall duyurdu.
Kendall, “Operasyonel test planlamasını tekrar gözden geçirdik ve şu andaki takvim ışığında son testlerin büyük ihtimal 2018 yılında gerçekleşebileceğine yönelik bir fikir birliği oluştu. Hedefimiz 2017’nin ortalarıydı ancak bunu yakalayamayacağımız ortada.” diye konuştu.
F-35 uçaklarının program sorumlusu ABD’li komutan Tuğgeneral Christopher Bogdan ise majör testlere 2018’in ocak veya şubat ayında başlamayı planladıklarını kaydetti.
Comments