top of page
  • Yazarın fotoğrafıTuran Oguz

Gecen Hafta Neler Oldu? 22/08/2016-28/08/2016

Savunma Sanayi Müşteşarlığı’nın yaptırdığı “kamikaze İHA” özellikle Güneydoğu’daki terörle mücadelede kullanılacak. 5 yerli firmanın çalıştığı ve şu anda testlerin yapıldığı projenin 3 ay içerisinde tamamlanması ve İHA’nın kullanıma hazır hale gelmesi planlanıyor.

Üzerinde çalışılan Kamikaze İHA iki farklı şekilde olacak. Bunlardan birincisi sırt çantasında taşınabilecek büyüklükte tasarlandı ve daha çok açık alanlarda kulllanılabilecek. Tablet aracılığıyla uzaktan kumanda edilebilecek olan İHA ya hedefe çarpacak ya da üzerinde kendini patlabilecek.

İkinci küçük İHA ise daha çok meskun mahalde kullanılacak. Drone (Quadcopter) şeklinde olacak kamikaze İHA yine uzaktan kumanda ile çatışma alanlarında kullanılabilecek. Kamikaze İHA’ların 6 kilometre civarında menzili olacağı öğrenildi. Her iki İHA’da termal kamerelarla görerek saldırı yapabilecek

Daha küçük olacak İHA’ların önüne 900 gram tnt yerleştirilebilecek. Bu İHA’lar da düşmanı hem görüp hem de saldırı yapabilecek. Yanlış yere gitmesi ve kontrolden çıkması halinde ise kendini patlatmamasına yönelik kontrollü iptal da olacak.

STM Genel Müdürü Davut Yılmaz, “Çinliler çok ucuz fiyatlarla projeleri alıyorlar ve ciddi finans sağlıyorlar. Pakistan burada işin kalitesine önem verdiği için bu proje kapsamında Çinlileri tercih etmedi. Bizimle devam etti. Şu anda o kadar memnunlar ki 1-2 ay önce aldığımız Denizaltı Modernizasyon İhalesi’ndeki en büyük faktör bu proje oldu. Çünkü bu proje zamanından önce, bütçesinde tamamlandı, işin kalitesi çok çok iyi. Pakistan Deniz Kuvvetleri bundan çok memnun kaldığı için denizaltı projesi Fransızlar karşısında bizde kalmış oldu.”

MİLGEM’in ihracatına yönelik çalışmalara ilişkin de bilgiler veren Yılmaz, “Bu yıl içerisinde güzel bir haber vermeyi umut ediyoruz. Kesin değil ama 2 ülkede çok güzel gelişmeler oldu, çok güzel adımlar attık. Bu yıl içerisinde bunlardan en az bir tanesini sonuçlandırmak istiyoruz. Aşmamız gereken bazı konular var, onları aşmaya çalışıyoruz. İnşallah bu yıl içerisinde MİLGEM Projesi ile ilgili güzel bir haber vermeyi bekliyoruz.” dedi.

Uydu çalışmaları hakkında bilgi veren Ulaştırma, Denizcilik ve haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türksat 5A ve 5B’nin ihalelerinin önümüzdeki aylar içinde tamamlanacağını açıkladı. Bakan Arslan, “Önümüzdeki 1,5-2 ay içinde ihaleler tamamlanıp yıl sonuna kadar sözleşmeler imzalanacak. Hedef, 2023’te 10 uyduya sahip ilk 10 ülke içinde yer almak” diye konuştu.

İhalenin tamamlanmasının ardından ilk olarak Türksat 5A uydusunun 2018 sonunda fırlatılması öngürülüyor. Bunu 2019 yılında Türksat 5B izleyecek.

Türkiye’de imal edilecek ilk yerli uydu olan Türksat 6A’nın 2019’da tamamlanması ve uzaya gönderilmesi öngörülüyor. İmalatta TAI’nin yanı sıra yerli şirketler de görev alıyor. Finansman konusunda da yerli imkanlar kullanılıyor.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM), Çok Maksatlı Açık Deniz Römorkörü Tedariki Projesi için ihale açtı.

SSM’nin internet sitesinde yayınlanan ilana göre, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyacına yönelik olarak, barışta yangın, müsademe, karaya oturma, arıza yaparak kendi imkanları ile seyir yapamayacak durumda olan gemiler ile harpte hasara uğrayacak gemileri açık denizlerde yedekleyecek, açık deniz atış eğitimlerinde hedef yedekleme görevlerini icra edebilecek, gemi yangınlarına müdahale edebilecek, torpido atışlarında hedef gemisi görevini icra edecek ve torpidoların denizden alınmasını sağlayacak, şamandıraların bakım-tutum ve onarım faaliyetlerini yapacak, dalış görevlerinde dalış destek platformu işlevini sağlayacak imkan ve kabiliyetlerinin geliştirilmesi maksadıyla 3 adet Çok Maksatlı Açık Deniz Römorkörü tedarik edilecek.

Teklife Çağrı Dosyası (TÇD) 6 Eylül saat 17:00’ye kadar SSM Deniz Araçları Daire Başkanlığı’ndan temin edilebilecek.

Teklif sunma son tarihi 29 Aralık 2016 saat 17:00 olarak belirlendi.

Suriye’nin kuzeyine yönelik Fırat Kalkanı Operasyonu kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri mayınlı bölgeleri TAMKAR Mayınlı Sahalarda Geçit Açma Sistemi ile temizliyor.

Araçların mayınlı sahalarda güvenli geçişi için kullanılan sistem römork üzerine yüklü olup, herhangi bir zırhlı araçla çekilebiliyor. MKEK ürünü sistem, 400 kg ağırlığındaki C4 patlayıcıyı bir roket aracılığı ile 200 metre ileriye fırlatarak mayınlı araziyi temizliyor.

3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commenti


Yazı: Blog2_Post
bottom of page