TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI), Eskişehir’deki yerleşkesinde “İleri İmalat Teknolojileri Binası”nı düzenlenen törenle açtı.
İnşaatına 2015 Eylül ayında başlanan ve bugün açılışı yapılan İleri İmalat Teknolojileri Binası’nda dünyada en çok terci edilen yeni nesil ticari uçak motoru olan LEAP motoruna ait kompresör blisk parçaları üretilecek. TEI, bu yatırım ile ana üretici GE ile birlikte LEAP motoruna ait kompresör blisk parçalarının üretimini yapan dünyadaki iki tesisten biri durumuna geldi.
Törene katılan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, “Kendi insansız hava araçlarımız için yüzde yüz kendi mallarımız olan dizel motoru ürettik. Şimdi yeni hedefimiz bütün dünyaya satacağımız, başkasının kısıtlamasına tabi olmayan, bize ait olan bir yerli uçak motorudur. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde Türkiye kendi yerli uçak motorunu yapacak” şeklinde konuştu.
Yurtiçinde başarıyla hizmet veren Cobra II, ihracat pazarlarından da ilgi görüyor.
Cobra II için ilk ihracat sözleşmesi bir Güney Asya ülkesi ile imzalandı. Araçların Birleşmiş Milletler Barış Gücü operasyonlarında görev alması planlanıyor.
Otokar’ın Arma 6×6, Kaya II, Cobra II ve Cobra araçları, Kuzey Afrika ve Körfez bölgesi ülkelerinde kullanıcılarla birlikte test edildi.
Zorlu çöl koşullarında hareket kabiliyeti ve canlı atış testlerinin icra edildiği faaliyetlerde, Otokar tasarımı araçların sıcak iklim ve coğrafi koşullara uygunluğu kanıtlandı.
Araçların dayanıklılık testlerinde gösterdikleri yüksek başarı, testleri gerçekleştiren ülkeler tarafından da takdir edildi.
Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), 20 Eylül’de İnternet sitesinden, Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Zırhlı Kamyonet ve Binek Araçlar (ZKBA) Projesi İhale İlanı’nı yayımladı.
Proje kapsamında; EGM’nin ihtiyacı olan gizli zırhlı arazi kamyonetlerinin ve zırhlı binek arazi araçlarının tasarımı, geliştirilmesi, testleri, kalifikasyonu ve seri üretimi ile entegre lojistik destek (ELD) faaliyetleri gerçekleştirilecek.
Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), 21 Eylül’de İnternet sitesinden yaptığı açıklamayla, Komuta Kontrol Uçağı (KKU-2) Projesi Teklife Çağrı Dosyası (TÇD) için teklif verme süresinin 31 Ekim saat 15.00’a kadar uzatıldığını duyurdu.
Test Pilotu Murat Özpala yönetimindeki Hürkuş uçuş testleri kapsamında ‘loop’ olarak adlandırılan ‘takla’ hareketini başarıyla gerçekleştirdi.
Türk Hava Kuvvetleri için imal edilecek 15 adetlik askeri eğitim uçağı Hürkuş B’nin üretimi devam ediyor. 5 bin 500 parçadan oluşan ve tüm mühendislik hesapları TAI mühendisleri tarafından yapılan 3.5 ton ağırlığındaki Hürkuş ile gece ve gündüz görev yapılabilecek. Hürkuş sahip olduğu 1600 beygir gücündeki motor ile saatte 648 km hıza, 35 bin 500 feet irtifaya (10 bin 820 metre) yüksekliğe çıkabiliyor. Sayısal kokpite sahip ilk Hürkuş B’nin 2018 yılında Hava Kuvvetlerine teslimatı planlanıyor.
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, yaptığı açıklamada, bakanlık olarak hain darbe girişiminin ardından askeri birliklerin şehir dışına taşınmasını tamamladıklarını vurguladı.
FETÖ darbe girişiminin ardından Başbakan Binali Yıldırım tarafından kapatılacağı belirtilen Başkentteki 4. Ana Jet Üs Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığınca yapılan düzenlemeyle yedek meydan statüsüne düşürülmüş, bünyesindeki filo komutanlıkları lağvedilmişti. Komutanlığın adı ise Mürted Hava Meydan Komutanlığı olmuştu.
Düzenleme kapsamında komutanlıktaki savaş uçakları da Ankara’dan gönderildi. 141. Filo Komutanlığının lağvedilmesinin ardından 12 F-16 savaş uçağı geçici olarak Konya’ya gitti. Lağvedilen bir diğer filo olan 143. Filo Komutanlığındaki 17 uçak da geçici olarak Konya’ya nakledildi. Uçaklar 5. Ana Jet Üs Komutanlığındaki pist bakımı bitince gerçek konuş yeri olan Merzifon’daki 151’inci ve 153’üncü filo komutanlıklarına gönderilecek. Merzifon’daki çalışmaların kasım ayının başında tamamlanması planlanıyor. 142. Filo Komutanlığına ait 16 F-16 da 113. Filo Komutanlığında görev yapmak üzere Eskişehir’e intikal ettirildi.
Öte yandan Eskişehir’deki 111. Filo Komutanlığında görevlendirilen 11 F- 4E/2020 uçağı da düzenleme kapsamında Malatya’dan nakledildi.
Ayrıca 15 Temmuz’daki darbe girişimi sırasında birçok hedefi vuran askeri helikopterlerin kalktığı Kara Havacılık Komutanlığından da askeri hava araçlarının taşınmasına başlandı.
Bu kapsamda genel maksat ve taaruz helikopterlerinin bir bölümü komutanlıktan nakledildi. Aralarında yerli üretim ATAK helikopterinin da bulunduğu 11 helikopter Malatya’daki komutanlığa gönderildi.
Aralarında pervaneli eğitim uçaklarının da bulunduğu 180 hava aracının komutanlıktan nakledilmesi planlanıyor.
Commentaires