top of page
  • Yazarın fotoğrafıTuran Oguz

Gecen Hafta Neler Oldu? 17/10/2016-30/10/2016

SAVUNMA SANAYİİ İCRA KOMİTESİ, GÜNDEMİNDE YER ALAN KONULARI GÖRÜŞMEK VE BUNLARLA İLGİLİ KARAR ALMAK AMACIYLA SAYIN BAŞBAKANIMIZIN BAŞKANLIĞINDA TOPLANMIŞTIR. TOPLANTIDA GÖRÜŞÜLEN KONULAR VE ALINAN KARARLAR AŞAĞIDA SUNULMUŞTUR:

SN. BAŞBAKANIMIZIN BAŞKANLIĞINDA YAPILAN İLK İCRA KOMİTESİ TOPLANTISI OLMASI MÜNASEBETİYLE, ÖNCELİKLE MÜSTEŞARLIĞIN GÖREV ALANLARI VE TEDARİK FONKSİYONLARI İLE SAVUNMA SANAYİİ DESTEKLEME FONU’NUN SON DURUMU HAKKINDA BİLGİ ARZ EDİLMİŞTİR.

MÜTEAKİBEN, DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI TAMAMLANAN PROJELERDE AŞAĞIDAKİ KARARLAR ALINMIŞTIR:

ÜRETİMİNDE ORTAĞI OLDUĞUMUZ MÜŞTEREK TAARRUZ UÇAĞI (JSF) PROJESİ KAPSAMINDA, ÜLKEMİZ ADINA ALIMI PLANLANAN UÇAKLARIN İLK PARTİ İMALATLARI BAŞLAMIŞ OLUP, TESLİMATLAR 2018 YILINDAN İTİBAREN BAŞLAYACAKTIR. BU KAPSAMDA İKİNCİ PARTİ SİPARİŞİ KARARA BAĞLANMIŞTIR. TESLİMAT 2021-2022 ARASINDA GERÇEKLEŞECEKTİR.

İLAVETEN;

ELEKTRONİK DESTEK (ED) SİSTEMİ PROJESİ,

PORTATİF KARIŞTIRICI SİSTEM TEDARİKİ PROJESİ,

YENİ NESİL HAFİF ZIRHLI ARAÇ GÜÇ GRUBU GELİŞTİRİLMESİ PROJESİ,

MİLLİ MÜŞTEREK ELEKTRONİK HARP BİLGİ BANKASI (MMEHBB) PROJESİ,

ELEKTRONİK HARP KOMUTA, KONTROL VE KOORDİNASYON SİSTEMİ (EHKKKS) PROJESİ,

TSK SİBER SAVUNMA MERKEZİ (SİSAMER) PROJESİ,

GELİŞTİRİLMİŞ GİZLEME AĞI PROJESİ,

UZUN UFUK LOJİSTİK DESTEK PROJESİ,

KOMUTA KONTROL UÇAĞI (KKU) LOJİSTİK DESTEK PROJESİ,

DZ.K.K.LIĞININ MUHTELİF İHTİYAÇLARI KAPSAMINDA GEMİ TEMİNİ VE SEAHAWK HELİKOPTERLERİNİN MODERNİZASYONU PROJESİ,

KAPSAMINDA SÖZLEŞME GÖRÜŞMELERİNE BAŞLANMASI HUSUSUNDA MÜSTEŞARLIĞIMIZ YETKİLENDİRİLMİŞTİR.

AYRICA ÜRÜN ODAKLI ALT SİSTEM, BİLEŞEN VE TEKNOLOJİLERİN KAZANILMASI HEDEFİYLE TEKNOLOJİK YETKİNLİK DÜZEYİNİN İLERİ SEVİYELERE TAŞINABİLMESİ İÇİN AR-GE’YE AYRILAN YILLIK KAYNAĞIN ARTTIRILMASINA KARAR VERİLMİŞTİR.

Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısı yapıldı. Toplantıda özellikle Rusya ile yeni döneme giren ilişkiler çerçevesinde, başta uzun menzilli füze savunma sistemi olmak üzere yürütülecek projelerle başta havacılık olmak üzere milli projeler değerlendirildi.

Toplantıda ayrıca, ATAK helikopterleri için yerli motor geliştirilmesi ve kurulması için geri sayımın başladığı ‘Milli Uzay Ajansı’nın görev alanına girecek konularla FETÖ’nün darbe girişiminin ardından şehir dışına taşınan askeri birliklerle ilgili detaylar da görüşüldü.

Türkiye’nin en önemli milli savunma projelerinin masaya yatırıldığı toplantıda, çalışmaları devam eden Türkiye’nin ilk milli jeti TF-X Projesi’nde gelinen nokta ve İngiliz motor devi Rolls Royce’un, ‘ortak üretim’, ‘bilgi-teknoloji taransferi’ ve ‘üçüncü ülkelere satış’ haklarının Türkiye’de bulunmasını da öngören, ‘jet motoru üretimi’ teklifi de değerlendirildi.

SSİK’de JSF uçağına ilişkin önemli bir karar alındı. Türk F-35 uçaklarının imalatının başladığı bilgisi açıklamada doğrulanırken, teslimatların 2018 yılında başlayacağı bilgisi de paylaşıldı.

SSİK açıklamasında, “Bu kapsamda ikinci parti sipariş karara bağlanmıştır. Teslimat 2021 – 2022 arasında gerçekleşecektir.” ifadesine yer verildi. Türkiye bu güne kadar 2+ 4 + 8 olmak üzere toplam 14 adet sipariş vermişti. Açıklamada yer alan ikinci parti sipariş 2021 yılında ilk F-35 muharip filoyu kurmaya yetecek miktarda uçağın siparişini kapsıyor. İkinci muharip filonun ise 2023 yılına hazır olması planlanıyor. Son uçağın 2031 yılında tamamlanması bekleniyor.

İlk Filo Malatya Erhaç’ta aktif hale gelecek.

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında 28 Ekim tarihinde toplanan Savunma Sanayii İcra Kurulu (SSİK) SeaHawk helikopterlerinin (S-70B) modernize edilmesine karar verdi.

Modernizasyon çerçevesinde Temren Projesi ile ROKETSAN’ın UMTAS Füzesi helikoptere entegre edilecek. Bir dönem Mızrak-D olarak da adlandırılması düşünülen füzenin adapte edilmesine Temren projesi adı verildi.

Temren’in hedefi suüstü platformları olacak. Sistemin ilk test atışları geçtiğimiz yıl Karadeniz üzerinde başarıyla gerçekleştirilmişti. Temren ROKETSAN’ın sekiz km menzilli UMTAS Anti-tank füzesinden geliştirildi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde 25 adet SeaHawk S-70B helikopteri bulunuyor.

Kara Kuvvetleri Komutanlığının keşif, istihbarat ve belirlenen hedeflerin etkisiz hale getirilmesi amacıyla ihtiyaç duyduğu 16 İHA ile ilgili yer sistemlerinden oluşan 4 Taarruzi Taktik İHA Sistemi’nin tedariki ve sistemlerin işletilmesi için gerekli ürün, hizmet ve altyapı kurulum işlemlerinin karşılanmasına yönelik sözleşme, 13 Mayıs’ta Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Baykar Makine arasında imzalandı.

Bu kapsamda Kara Kuvvetleri Komutanlığına 8 İHA ve ilgili yer sistemlerinden oluşan ilk paket, 17 Ekim 2017’de teslim edilecek. Aynı şekilde ikinci paketin 17 Haziran 2018’de Kara Kuvvetleri Komutanlığının hizmetine sunulması planlanıyor.

Öte yandan, 8 İHA, güçlendirilmiş kanat konfigürasyonu ile hazirandan bu yana terörle mücadele bölgesinde etkin kullanılıyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü İkinci paket Taarruzi Taktik İHA Sistemi’nin teslimatının ise eylül ayında yapıldığı belirtildi. Ayrıca, EGM tarafından talep edilen ilave 3 Taktik İHA Sistemi’nin (Yazar notu: 12 adet) tedarikine yönelik sözleşme çalışmalarının sürdüğü kaydedildi.

Savunma Sanayii İcra Komitesinin onayının ardından başlatılacak Jandarma Taktik İHA Tedarik Projesi ile biri opsiyon olmak üzere toplam 12 İHA (Yazar notu: 3 sistem) ve ilgili yer sistemlerinin tedarik edilmesi planlanıyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, dün akşam şahsi twitter hesabından yerli ve milli elektro manyetik silah SAPAN’ın fotoğraflarını paylaştı.

TÜBİTAK tarafından geliştirilen ilk milli elektro manyetik silah Sapan, sadece enerji kullanarak barutsuz mermi atabiliyor. Elektro manyetik enerji sayesinde mermiler, sesin 10 katı hızda hedefe ulaşabiliyor. Sapan’ın testleri 2014 yılında yapılırken ilk prototip üretimi de tamamlandı.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı’na (SSM) Hürkuş’un insansız versiyonu için çalışmaya başlama direktifi verildi. Uçağın bir anlamda rüştünü ispat etmesinin ardından Türk Silahlı Kuvvetlerinden gelen talep doğrultusunda bir araştırma çalışması başlayacak.

Buna göre Hürkuş’un yüksek taşıma kapasitesinden yararlanmak üzere insansız versiyonu geliştirilecek. Bu çerçevede TUSAŞ/TAI’nin her ikisi de özgün olan ANKA ve Hürkuş projelerinden elde edilen bilgi birikimi bir potada eritilerek yeni bir ürün çıkarılacak.

Hürkuş’un insansız hale gelmesiyle üretim sürecindeki bazı detaylı prosedürlere gerek kalmazken hali hazırda 1500 kg faydalı yük taşıyabilen uçaktan bazı sistemler çıkacak, yerlerine yeni sistemler gelecek. Pilotlu uçan Hürkuş’taki fırlatma sandalyesi, kabin için gösterge, kabin içi basınç, kabin için oksijen üretim cihazı, gaz kolu, levye, aydınlatma tertibatı ve iletişim sistemlerine gerek kalmazken uçağa sensörler, uzaktan komuta sistemleri ve yeni tip uçuşa hizmet verecek navigasyon ve görev bilgisayarları gelecek. Kabini oldukça boşalacak uçağın yeni sistemlerle eski ağırlığa ulaşmayacağı ve yük taşıma kapasitesinin artacağı değerlendiriliyor.

TUSAŞ/TAI’nin üzerinde çalışmaya başladığı mühimmat kullanan C versiyonu bu İHA ile birleşirse Hürkuş’un İHA versiyonu aynı zamanda silahlı olacak demektir.

Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı Geliştirme (HÜRKUŞ) Projesi kapsamında TC-VCH kuyruk numaralı birinci prototip uçağının kabul faaliyetinin 14 Ekim’de başarı ile tamamlandığı bildirildi

Proje kapsamında geliştirilen 2 nolu prototip uçağın kabulünün aralık ayı içerisinde gerçekleştirilmesi planlanıyor.

SSM tarafından HÜRKUŞ uçağının silahlı (HÜRKUŞ-C) versiyonu için çalışmalar başlatıldı.

Bayraktar TB2 taktik insansız hava aracından geliştirilen Roketsan üretimi Milli Akıllı Mühimmat (MAM-L) kullanan Bayraktar TB2 SİHA terörle mücadele görevini yetirine getiriyor.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada silahlı insansız hava araçlarının son iki ayda 72 teröristi etkisiz hale getirdiğini söyledi.

Katar Sahil Güvenlik Komutanlığı için tasarlanan 5 adet ARES 75 HERCULES, 10 adet ARES 110 HERCULES ve 2 adet ARES 150 HERCULES sınıfı toplam 17 adet botun ilk partisi olan 3 adet (ARES 75 HERCULES botlarından 2 adet ve ARES 110 HERCULES tipi botlarından 1 adet) devriye botu, seyir testlerinin geçen ay tamamlanmasıyla birlikte, 8 Ekim 2016 tarihinde Antalya Limanı’nda yüklenerek Katar’a doğru yola çıktığı ve geminin akşam saatlerinde Katar’ın Hamad Limanı’na  yanaşarak botları denize indirdiği ve Katarlı yetkililere kesin tesliminin yapıldığı kaydedildi.

Antalya merkezli Ares Tersanesi’nde inşa edilen 24 metre boyunda, 5,70 metre genişliğinde, 59 ton ağırlığında ve 38 knot (70 km) hız yapabilen ARES 75 HERCULES devriye botlardan 5 adet üretilirken; 34,5 metre boyunda, 7,50 metre genişliğinde, 117 ton ağırlığında ve 30 knot (55 km) hız yapabilen ARES 110 HERCULES devriye botlarından ise 10 adet inşa edileceği öğrenildi. Öte yandan 48 metre boyunda, 8,90 metre genişliğinde 245 ton ağırlığında ve 30 knot (55 km) hız yapabilen ARES 150 HERCULES tipi devriye botlarından ise 2 adet inşa edileceği ve botlarda Aselsan’ın ürettiği 30mm muhafız ve 12,7mm Stamp komutalı stabilize silah sistemleri bulunduğu belirtildi.

Türkiye ile Ukrayna savunma alanında işbirliğine yönelik girişimlerini sürdürüyor. Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir, Kiev’de dün Ukraynalı yetkililerle görüşmelerde bulundu.

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Başkanı Aleksandr Turçinov görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Türkiye ve Ukrayna’nın zırhlı araçlar, füze, insansız hava aracı ve diğer askeri araçların üretimi konularında çalışmalarda bulunduklarını kaydetti.

Konuyla ilgili ortak çalışma grubu kurulduğunu belirten Turçinov, Ukrayna savunma sanayine Türkiye’den yatırım çekilmesine yönelik girişimlerde bulunulduğunu söyledi.

Ukrayna Devlet Savunma İşletmesi Ukroboron Prom bünyesindeki Ukrinmaş şirketi ile Havelsan Hava Elektronik Sanayi, daha önce ortak radar üretimi konusunda anlaşmaya varmıştı.

Suriye’deki iç savaş nedeniyle sınır hattında yaşanabilecek olumsuzlukları bertaraf etmek ve silahların etki alanını daraltmak amacıyla Hatay’ın Yayladağı bölgesinde başlatılan modüler duvar ve akıllı kule çalışmaları, Kilis’e kadar ulaştı.

Sınır hattı için 3 metre uzunluğunda 4 metre yüksekliğinde ve 7 ton ağırlığında üretilen beton bloklar, aynı zamanda bölgenin terör örgütlerinden temizlenmesi ve hudut güvenliğinin artırılmasına da olanak sağlayacak.

Bölgeye kurulan 8 metre yüksekliğinde zırhlı kulelere yerleştirilen akıllı silahlar ve otomatik anons sistemiyle de yasa dışı geçişlerin engellenmesi amaçlanıyor.

Sınır hattında güvenliğin sağlanması amacıyla 911 kilometrelik alanda başlatılan modüler duvar örme ve akıllı kule çalışmalarının Fırat Kalkanı Harekatının ardından hızlandırıldığı belirtildi.

Türk denizlerinin güvenliğinin sağlanması amacıyla üretilecek süratli devriye botunda çalışmalar sürüyor. İhalesi yapılan ve teklif değerlendirme sürecinde olan projede sözleşme yıl sonuna kadar imzalanacak.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın tesisleri ile yüzer ve dalar unsurlarını barındıran üslerinin denizden güvenliğini sağlamayı amaçlayan proje kapsamında 8 adet süratli devriye botu yurt içinde tedarik edilecek.

12 Ocak 2016 tarihinde yayımlanan ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından ihaleye çıkarılan projeye 25 Mart 2016 tarihinde ARES Tersanecilik San. ve Tic. A.Ş. ve Yonca-Onuk Adi Ortaklığı tarafından teklif verildi. Teklif değerlendirme çalışmaları tamamlanan proje için Savunma Sanayi İcra Komitesi’nin kararı bekleniyor. 2016 yılı son çeyreğinde sözleşmenin imzalanması hedefleniyor.

İtalya’nın Telespazio S.p.A. firması ana yükleniciliğinde Fransa’nın Thales Alenia Space firması tarafından Cannes/Fransa tesislerinde üretim, montaj ve entegrasyonu gerçekleştirilen ve ardından TAI’nin Akıncı yerleşkesi içerisinde yer alan Türkiye’nin ilk Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezinde çevresel testleri tamamlanan Göktürk-1 uydusu 5 Aralık 2016’da yörüngesine fırlatılmak üzere Fransız Guyanası’nda bulunan Koruou Fırlatma Merkezine 24 Ekim’de Antonov An-124 kargo uçağı ile getirildi.

Ayrıca Göktürk uydusunu uzaya taşıyacak olan Arieanespace firması Vega roketinin montajına da başlanıldı.

ASELSAN’ın Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yer alan açıklamasında, ASELSAN ile Roketsan arasında bir yurt içi son kullanıcı ihtiyacına yönelik olarak Komuta Kontrol ve Haberleşme Sistemi tedariki için 21 Ekim’de 24 milyon 500 bin dolar tutarında sözleşme imzalandığı belirtildi.

Proje teslimatlarının 2017-2021 döneminde tamamlanmasının hedeflendiği bildirildi.

ASELSAN, Paris’te düzenlenen EURONAVAL 2016 Fuarına ilk defa katılarak ürünlerini sergiledi.

Fuarda Sualtı akustik alanında; Torpido Karıştırma Aldatma Sistemi (HIZIR), Torpido Karşı Tedbir Dekoy Ailesi (ZOKA) ve yakın geleceğin en önemli teknolojilerinden Torpidoya Karşı Torpido (TORK) ürünlerinin yanı sıra uluslararası pazarda ilk defa görücüye çıkardığı öz kaynakları ile geliştirip ürettiği SONOBOY ve INTERSEPT SONAR ürünleri katılımcıların yoğun ilgisini çekti.

Ayrıca, ASELSAN’ın Uzaktan komutalı silah sistemleri ailesinden 30mm uzaktan komutalı stabilize silah sistemi (MUHAFIZ) ile Füze Fırlatma Sistemleri ailesinden MILAS (LMM Füze Fırlatma Sistemi) sistemi de fuarda yer aldı.

HAVELSAN Genel Müdürü Atalay: Bize, PARDUS’un savunma sanayisinde, öncelikli olarak MSB, SSM, TSK Güçlendirme Vakfı şirketleri, bakanlığın ilgili ve bağlı kuruluşları ve kuvvet komutanlıklarında yaygınlaştırılması yönünde talimat verildi.

HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, verilen talimat doğrultusunda savunma sanayisinde milli işletim sistemi PARDUS’a geçişi sağlamak için çalışma başlattıklarını bildirdi. Şirket bünyesinde gerekli hazırlıkları yaptıklarını ifade eden Atalay, gelecek yıldan itibaren diğer kurumlarda yaygınlaştırma faaliyetleri yürüteceklerini belirtti.

Milli işletim sistemi olan PARDUS’un yaygınlaştırılması, geliştirilmesi, idame ettirilmesi konusunda TÜBİTAK’la çalışacaklarına değinen Atalay, “Öncelikli olarak Milli Savunma Bakanlığı (MSB), ilgili ve ilişkili kurumları, savunma sektörü ve Türk Silahlı Kuvvetlerinde (TSK) öncelikli olarak PARDUS’un yaygınlaştırılması konusunda bir anlaşma imzaladık.” diye konuştu.

Atalay, milli bir işletim sisteminin geçişinin diğer sistemlerin lisans maliyetlerinin çok altında olduğuna dikkati çekerek, “Milli bir işletim sistemimiz varken neden onu kullanmayalım, niye dışarıya bir işletim sistemi için kaynak aktaralım.” ifadesini kullandı.

Atalay, bir diğeri önemli gerekçenin ise güvenlik olduğunu vurguladı. Siber güvenlik, bilgi güvenliği, iletişim güvenliği denilince akıllara mevcut işletim sistemleriyle ilgili soru işaretleri geldiğini, kaygılar oluştuğunu belirten Atalay, şöyle devam etti:

“Milli işletim sistemiyle bu kaygıların ortadan kaldırılması ve bir arka kapı kaygısı duyulmaması kritik önemde. Özellikle kritik altyapı ve kurumlarda milli işletim sistemine sahip olmak bütün ülkelerin istediği bir şey. Pek çok ülke de bu konuda çalışmalar yapıyor.”

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), 26 Ekim’de İnternet sitesinden, Hafif ve Ağır Silah Mühimmatlarının Yurt İçinde Yapılabilirliğine İlişkin Bilgi İstek Dokümanı (BİD) duyurusu yayımladı.

Detay bilgi için : http://www.ssm.gov.tr/anasayfa/hizli/duyurular/projeDuyurulari/Sayfalar/10262016_Muhimmat_BID_Duyuru.aspx

3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page