top of page
  • Yazarın fotoğrafıTuran Oguz

Gecen Hafta Neler Oldu? 11/07/2016-17/07/2016

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde kullanılacak ağır nakliye helikopteri CH-47F Chinook’ların ilki Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi. ABD’de imal edildikten sonra İzmir’e gemiyle getirilen helikopter burada monte edilerek Ankara’ya uçuruldu.

Kara Havacılık Komutanlığı’nda görev yapacak helikopterlerin teslimatının nisan ayında yapılması planlanmıştı. Anlaşmaya göre önümüzdeki ayın sonuna kadar 3, kasım ayında da 3 olmak üzere toplam 6 helikopter teslim edilecek. 2018’de de ikinci 5 helikopterlik paketin teslimatı planlanıyor. İkinci pakette 4 helikopter Özel Kuvvetler’e bir helikopter de Milli Savunma Bakanlığı’na verilecek.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) tarafından yürütülen ‘Amfibi Gemi (LST) Projesi’ kapsamında, ADİK Tersanesi tarafından inşa edilen gemilerden ikincisi olan Sancaktar, bugün denize indirildi.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için ADİK Tersanesi tarafından inşa edilen Bayraktar’ın denize indirilişinden 9 ay sonra projenin ikinci gemisi olan Sancaktar ADİK Tersanesi’nde düzenlenen törenle denize indirildi.

HÜRKUŞ, Avrupa Havacılık ve Uzak Ajansı’nın sertifikalandırdığı ilk Türk özgün uçağı oldu.

Hem Avrupa Sivil Havacılık Otoritesi (EASA) hem de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından tasarım organizasyon onayına sahip TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayinin mühendisleri tarafından tasarlanan, geliştirilen ve üretilen Yeni Nesil HÜRKUŞ, SHGM ve EASA tarafından “Tip Sertifikası” almaya hak kazandı.

Sertifika töreni Farnborough’da düzenlenen Havacılık Fuarı’nda Türk Havacılık ve Uzay Sanayi’nin (TAI) yer aldığı alanda gerçekleşti.

Öte yandan, EASA ilk kez tek bir uçakta kanopi patlatma sistemini ve fırlatma koltuğunu aynı anda sertifikalandırdı.

Hürkuş uçağına alınacak EASA sertifikası, TAI’nin halen tasarımını devam ettirdiği yerli helikopter ve sonrasında milli yolcu uçağı gibi projelere de önemli bir alt yapı sağlayacak.

Farnborough International Airshow 2016’da Shephard Media’ya konusan Metin Sancar sunlari soyledi.

“Bugune kadar TSK’ya 13 ATAK teslim ettik, 14. ve 15. helikopterler de uretimde. Ayda 1 veya 2 helikopter teslim edecek sekilde uretimi arttiriyoruz.”

“Hizmetteki helikopterlerin performanslarinin cok iyi olduguna dair haberler aliyoruz.”

“Yil sonuna kadar T-129’un tum silahlari  entegre edilmis olacak. Cirit su anda entegre edilmis durumda. MIZRAK-U/L-UMTAS kalifikasyon ucus testlerinin Eylul’de yapilmasi planlaniyor. AIM-92 Stinger hava-hava fuzesi testleri Agustos’da yapilacak.”

“Atak Pakistan’da begenildi. Polonya Kruk saldiri helikopteri ihalesi yapildiginda Leonardo Helicopters (eski Agusta Westland) ile birlikte teklif verecegiz.”

“Genel maksat helikopteri projesi kapsaminda T-70 Sikorsky uretimi baslayinca ayda 1-2 tane teslim etmeyi planliyoruz.”

“Ozgun helikopter projesi kapsaminda ilk ucusun 2018 sonunda olmasi hedefleniyor. Helikopterin hem sivil hem de silahli versiyonlari olacak.”

Lockheed Martin ve Roketsan Müşterek Taarruz Uçağı için geliştirilen güdümlü füze sistemi (SOM-J) için anlaşma imzaladı. İki firmanın 2014 yılında imzaladığı ilk anlaşmanın devamında gerçekleşen bu imza nihai olma özelliği taşıyor.

Anlaşma ile iki firma SOM-J’nin geliştirilmesi ve üretilmesi için ortak çalışacak. Çalışma ile nihai geliştirme, entegrasyon ve 2018 başlarında gerçekleşecek kalifikasyon testlerine ortak destek sağlanacak. SOM-J akıllı mühmmat kullanan diğer uçaklara da entegre edilebilecek.

Roketsan ve Airbus Farnborough Havacılık Fuarında C295W uçağı için mutabakat metni imzaladı. İki firma arasındaki anlaşmaya göre C295W gözetleme uçağı Roketsan’dan gelecek sistemlerle silahlanacak. Bu çerçevede C295W uçağına Cirit, Lazer Güdümlü anti-tank füzesi LUMTAS ve lazer güdümlü bomba Teber mühimmatları entegre edilecek.

Anlaşma çerçevesinde sistemlerin uçaklara entegre edilmesi birkaç ay içinde başlayacak. Çalışmalar Airbus Firmasının geliştirme uçağında gerçekleşecek. Bu çalışmalar sonucunda Roketsan mühimmatını kullanan bir uçak “gunship” özelliği kazanacak.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın Türk Kara Kuvvetleri’nin ihtiyacını karşılamak üzere altı adet hafif /orta sınıfta uçak tedarik etmek üzere yayınladığı en son RfP çerçevesinde ihaleyi kazanan uçağa bu sistem de kurulabilir.

Airbus’un C295W uçağı uluslararası fuarlara ve yetenek gösterimlerine yalnız Roketsan mühimmatları takılı olarak katılacak.

Roketsan, 11-17 Temmuz günleri arasında İngiltere’nin Hampshire kentinde yapılan Farnborough Airshow’da bu yönde üç ayrı mutabakat zaptının imzalanacağını duyurdu.

Yeni dönemde, Türkiye’nin HÜRKUŞ platformunun da katılması beklenen ve yakın koruma hava desteği alanında kullanılacak hafif silahlı uçaklara yönelik ürünlerden biri olan SuperTucano uçağı da Cirit füzesini seçti.

Bu uçak için sahipleri Türk olan ve TRJET milli yolcu uçağı projesini yürüten ABD merkezli SNC şirketi ile Roketsan SuperTucano uçakları için Cirit füzesinin uyarlanmasını yapacak.

TUSAŞ, Almanya’nın Hamburg şehrinde TAI GmbH isimli bir firmayı kurduğunu da açıkladı.

TUSAŞ, havacılık alanında küçük bir aile firmasını da satın alacak (Not: TAI’nin daha ileri tarihli basin bultenine gore, 14 Temmuz 2016’da Grunewald Stade GmbH’nin satinalinmasi tamamlandi). Kulislerde alınacak olan firmanın Hamburg yakınlarında Stade şehrinde olduğu belirtilirken, yapısal ürünler konusunda uzman olduğuna dikkat çekiliyor. Karbon fiber parçalar üreten firma sivil havacılık alanında çalışıyor ve aynı zamanda Airbus’ın da tedarikçilerinden. Büyük bir grubun parçası olan firmanın kuruluşu ise 1963 yılına kadar gidiyor.

TUSAŞ’ın Almanya’nın ardından ABD’de de bir firma alacağı öğrenildi. Böylece şirket havacılık alanında küresel bir güç haline gelmeyi hedefliyor. Milli muharip uçak projesinde de yer alan firma, satın alacağı şirketler aracılığıyla önemli bir know-how’ı da Türkiye’ye getirmiş olacak. TUSAŞ, yeni alacağı şirketler aracılığıyla Boeing ve Airbus’a üretim yapan büyük tedarikçilerden biri haline gelecek.

Farnborough Uluslararası Havacılık Fuarı’nda imzalanan niyet mektubu ile İstanbul Ticaret Odası (İTO) 10 adet TRJ328 uçağı alma taahhüdünde bulundu.

Singapur merkezli Sentinel Havacılık Grubu ise özel görev kullanımı için 5 adet turboprop motorlu TRP328 uçağı alacağını teyit etti.

TRJet’in 328 Serisi, çok amaçlı kullanım becerisi ile tanınan Dornier 328 uçaklarının teknolojik olarak yenilenmiş ve güçlendirilmiş versiyonu. Kendi klasmanında hem jet hem de turboprop motoruyla sertifikalandırılmış tek uçak olan 328 Serisi, keşif ve kurtarma uçuşlarından yolcu taşımacılığına ve VİP jetlere kadar geniş bir kullanım alanına sahip. Çeşitli iç tasarım konfigürasyonları sunan TRJ328, kurumsal ve VİP seyahat segmentlerinde de rağbet görüyor. TRJ328, 2080 km menzili ile küçük şehirler arası direkt uçuşlarda verimli ve ekonomik uçuş imkanı sunuyor.

İTO ile imzalanan iyi niyet mektubu, Mayıs 2015’te T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Sierra Nevada Corporation (SNC) arasında imzalanan 50 uçaklık ilk parti siparişi içeren mutabakat anlaşmasının ardından, projenin en yeni halkası olarak öne çıkıyor.

Ankara merkezli havacılık şirketi TRJet, TUSAŞ -Türk Havacılık ve Uzay Sanayii ile heyecanla beklenen Milli Bölgesel Uçak Projesi’ni desteklemek için başlangıç anlaşmalarını yapıyor.

TRJet Genel Müdürü Cem Uğur, işbirliği hakkındaki görüşlerini “TUSAŞ dünya çapında zengin bir havacılık uzmanlığı ortaya koyuyor. TUSAŞ ile yapacağımız işbirliği, Türkiye’yi dünya üzerindeki büyük sivil uçak tasarlayabilen, üretebilen ve sertifikalandırabilen sayılı ülkelerden biri haline getirme yolunda çaba gösteren TRJet ekibinin güçlenmesine yardımcı olacak” sözleriyle dile getirdi.

TRJet Türkiye’nin ilk bölgesel yolcu uçağını üretecek. Dornier 328 uçağının yenilenmiş ve güçlendirilmiş versiyonu olacak bu uçak, yalnızca bölgesel yolcu ulaşımı için ideal olmakla kalmıyor aynı zamanda tedavi amacıyla hastaların tahliyesi, VIP, kargo ve özel görev operasyonlarının sertifikalı varyasyonları için çok yönlü kullanım olanağı da sağlıyor.

TUSAŞ CEO’su Muharrem Dörtkaşlı, “Hem 328 serisi uçaklar için yetkinliklerimizi kullanarak çeşitli çözümler sunmayı hem de daha büyük yeni nesil uçağın tasarım ve geliştirme ekibinin bir parçası olmayı dört gözle bekliyoruz” dedi.

Meteksan Savunma, ANKA-S insansız hava araçlarına entegre edilecek olan SATCOM Radom’u üreterek Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI)’ne teslim etti.

ANKA-S İnsansız Hava Aracına entegre edilecek olan SATCOM Radom, geniş band ve L-band SATCOM antenleri ile GPS anteni barındıracak. Proje kapsamında toplam 11 adet radom, ihtiyaç durumunda yer destek ekipmanı ve Teknik Veri Paketi teslim edilecek.

Airbus Defence and Space, Türk Hava Kuvvetleri’ni CN-235 uçaklarının bölgesel bakım merkezi olarak yetkilendirdi.

Airbus Defence and Space, geçtiğimiz yıl yapılan detaylı sertifikasyon sürecinin ardından Türk Hava Kuvvetleri’nin Kayseri’deki 2’nci Hava İkmal Bakım Merkezi’ni “CN235 uçakları için Bölgesel Destek Merkezi” olarak yetkilendirdi.

Türkiye; toplam 59 uçak ile dünyadaki en büyük CN235 filosuna sahip ülke olarak, 20 yıldır uçakların bakım, onarım, revizyon ve modernizasyonu konusunda engin bir tecrübe ve kabiliyet kazanmıştı.

Anlaşma ile Türk Hava Kuvvetleri, Deniz ve Sahil Güvenlik Komutanlıkları envanterindeki uçaklarda kazanılmış bu kabiliyetler, yalnız Türkiye’de değil, bölgede kullanılan diğer uçaklara da destek vermek amacıyla kullanılacak.

Ekim ayında müttefik bir ülkeden ilk CN-235 uçağı Kayseri’ye getirilerek projenin uygulama süreci başlatılacak.

Airbus Defence and Space Nakliye Uçak Hizmetleri Başkanı Stephan Miegel, “Gelecek dönemde C295 ve A400M uçaklarına yönelik destek imkanlarını da araştırıyoruz” dedi.

3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page