Org. Akar’ın verdiği bilgiye göre, silahlı İHA üretimine ilişkin çalışmalar iki grup tarafından yürütülüyor. İki şirketin yaptığı denemelerde son derece başarılı sonuçlar elde edildi.
Akar, görüş gücü ve manevra kabiliyeti ile ilgili denemeleri süren silahlı İHA’ların çok yakın bir tarihte kullanılmaya başlanacağı bilgisi paylaştı.
Akar, denemeler bittiğinde hızla üretime geçileceğini ve bunların peyderpey sisteme sokulacağını da kaydetti.
Lazer arayici baslikli L-UMTAS’in gelistirme ve kalifikasyonlari 2015’te tamamlandi.
Fuze, T-129 Atak’tan kara hedeflerine, SH-60 Sea Hawk’tan da deniz hedeflerine karsi test edildi ve kabiliyetlerini kanitladi.
L-UMTAS uretimi basladi ve teslimatlar 2016 yili icerisinde yapilacak.
Roketsan, F-16 Blok 40 uzerinde, Teber Gudum Kiti kalifikasyonlarini ve ucus testlerini tamamladi. 2016 yili icerisinde seri uretimi yapilacak.
Bir Roketsan yetkilisi entegrasyon ve sertifikasyon calismalarinin neredeyse tamamlandigini, lazer gudumlu varyantin 2016 yili 3. ceyreginde seri uretimine baslanilmasi icin hazirlanildigini ve teslimlerin 2016 yili sonunda baslamasini planlandiklarini soyledi.
Yetkili, Teber ile, NATO savas ucaklarindan (ozellikle) Dogu Avrupa Mig-29’larina kadar genis bir pazari hedeflediklerini bildirdi.
Urdun’de gerceklestirilen Sofex 2016’da KADDB (King Abdullah II Design and Development Bureau) tarafindan gelistirilen Al-Wahsh 4×4 ZPT’nin lansmani yapildi.
Sergilenen urunlerden bir tanesi de Aselsan’in 4’lu Tanksavar Fuze Lanceri ve ona entegre 7.62 mm makinali tufek iceren sistemi idi. Arac tavaninin her kosesinde de elektrik kumandali 4’lu sis havani lancerleri bulunmakta.
KADDB aciklamasina gore, arac tamamamlanmis durumda ve siparis verilirse uretime baslanabilir.
Urdun’de gerceklestirilen Sofex 2016’da KADDB (King Abdullah II Design and Development Bureau) tarafindan gelistirilen 3 adet IHA da sergilendi.
Bunlardan biri olan mini IHS’yi KADDB ve Aselsan birlikte gelistiriyor. IHS, 8 kg agirliginda olup 15 km operasyonel yaricapa ve 120 dakika dayanima sahip. Moduler tasarimi sayesinde, gunduz ve gece sensorleri gibi farkli faydali yukler sahada hizlica degistirilebiliyor.
Hava Kuvvetleri Komutanlığı, 11 Mayıs’ta yaptığı açıklamayla, komuta-kontrolü Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından yapılmakta olan, Göktürk-2 uydusunun, üçüncü kez uzayda çarpışmayı önleme amaçlı kaçınma manevrası icra ettiğini duyurdu.
Çin Halk Cumhuriyeti tarafından, 1999 yılında, meteoroloji uydusu olarak uzaya gönderilen Fengyun-1C DEB isimli uzay cismi, uydu imha testi kapsamında, 2007 yılında Çin Halk Cumhuriyeti tarafından füze ile vurulmuştu. Uzaydaki yörüngesinde hareketine devam eden bu uydunun bir parçası ile çarpışmayı engellemek amacıyla, 27 Nisan tarihinde Türkiye saati ile 08.50’de Göktürk-2 uydusunun itki sistemi ateşlenerek çarpışmadan kaçınma manevrası uygulandı.
Yurt içi mevcut imkan ve kabiliyetlerin azami derecede kullanılması ve ihtiyaç duyulması halinde yurt dışından teknik destek alınması suretiyle, Yeni Nesil Hafif Zırhlı Araçta paletli konfigürasyonda kullanılması planlanan güç grubunun özgün olarak tasarımı, geliştirilmesi, prototip üretimi, test ve kalifikasyonu kapsamında 22 Nisan 2016 tarihinde alınan teklifler değerlendirilmeye başlandı.
Projeye; BMC Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş., FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. ve HEMA Endüstri A.Ş. teklif vermişlerdi.
Comments