top of page
Yazarın fotoğrafıTuran Oguz

Gecen Hafta Neler Oldu? 05/09/2016-18/09/2016

Türkiye’nin ilk metre altı çözünürlüğe sahip keşif-gözetleme uydusu projesi olan Göktürk 1 hayata geçiriliyor. Öncelikle Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçlarını karşılamak için üretilen Göktürk 1, TSK’nın da terörle mücadelede elini güçlendirecek.

Uydu 0.5 metre (50cm) çözünürlükte siyah beyaz, 2 metrede ise renkli çözünürlükte görüntü çekebilecek. Göktürk 2’de ise bu siyah beyazda 2.5 metre, renkli de 5 metre idi.

Testleri Türkiye’de yapılan Göktürk 1 uydusu 5 Aralık’ta Güney Amerika’nın kuzeydoğu kıyısındaki Fransız Guyanası’ndan fırlatılacak

Maliyeti 261.5 milyon euro olan Göktürk 1 uydusu yüksek çözünürlükteki görüntüler elde etmesiyle terörle mücadelede önemli bir proje olacak. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu, Suriye ve Irak gibi bölgelerde çekeceği görüntülerle Türkiye’ye istihbarat açısından büyük katkısı olacak. Uydu Türkiye’nin başta Suriye’de olmak üzere yürüttüğü operasyonlarda da kullanılacak.

Coğrafi kısıtlama olmaksızın dünya üzerinde herhangi bir bölgeden askeri istihbarat amaçlı yüksek çözünürlüklü görüntü elde edilmesine imkan sağlayacak olan Göktürk 1, günde 358 kare çekebilecek ve ömrü 7 yıl olacak.

Bahriye Haftası etkinlikleri kapsamında Mayıs ayında Deniz Harp Okulu’na ilk seyrini yapan Denizaltı Kurtarma Ana Gemisi (MOSHIP) Alemdar (A-582), Deniz Kabul Testlerini (SAT) sürdürüyor.

Geçtiğimiz günlerde sualtında denizaltı tespiti için kullanılan Pinger Location Sonar sistemi ile gerçekleştirilen testlerde cihaz denizaltı sinyallerini gördü ve başarı ile testi geçti.

Alemdar fotograflarını görmek için haber başlığına tıklayınız.

TUSAŞ/TAI’nin Kazan tesislerinde üretilen 14üncü T-129 Atak Helikopteri 9 Eylul 2016’da burada düzenlenen törenle Kara Kuvvetleri envanterine katıldı.

14üncü Atak gösteri uçuşu videosu için haber başlığına tıklayınız.

Polonyali PGZ’nin bir parcasi olan Rosomak firmasi Polonya’da duzenlenen MSPO 2016 fuarinda yeni tasarimlari Rosomak R-1 ve R-2 8×8 ZPT’leri tanitti.

R-1 prototipi uzerinde Aselsan’in 20 km menzilli, iceri cekilebilir teleskopik direk uzerine entegre edilmis ACAR kara gozetleme radari ve FLIR sensoru de yer aldi.

Yazılım yoğun sistem alanlarında faaliyet gösteren HAVELSAN, son dönemde denizaltı teknolojilerine yaptığı yatırımlar ile ortaya çıkan çözüm ve ürünleri tescillemek için de harekete geçti.

Su altı teknolojileri alanında kapsamlı Ar-Ge yatırımları yapan HAVELSAN, kendi öz kaynakları ile milli Sonar Entegre Denizaltı Savaş Yönetim Sistemi ve milli Torpido Atış Kontrol sisteminin geliştirilmesi çalışmalarını sürdürüyor.

Şirket, bu alanda yürütülen çalışmalarla ortaya çıkan Denizaltı Savunma Harbi Torpido Atış Kontrol Sistemi, Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi, Durumsal Hedef Hareket Analizi, Denizaltı Platformlarında Kullanılan Online Performans Analiz Sistemi gibi özgün ürünler için patent başvurusunda bulundu.

Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi, denizaltı gemisinin emniyet ve güvenle seyir ve harekat görevlerini yapmasına olanak sağlıyor. Sistem, yüksek hızlı ham bilgileri, arayüz protokollerine uygun olarak topluyor, verileri kullanıcı tarafından verilen sıraya göre önceliklendiriyor, kontrol ve analiz için kayıt ediyor, olası bir arıza durumunda otomatik olarak kritik verilerin yedek kanallardan ilgili sistemlere dağıtılmasına imkan veriyor.

Denizaltı Savunma Harbi Torpido Atış Kontrol Sistemi, jenerik bir modern torpidonun kontrol ve güdümünü amaçlayan özgün bir atış kontrol algoritmasına dayanıyor.

Durumsal Hedef Hareket Analizi, başta pasif sensörleri yoğunlukta kullanmakta olan denizaltılar ve su altı araçları olmak üzere, hedef izleme ve veri tümleştirme yapan tüm platformlarda kullanılabiliyor.

Denizaltı Platformlarında Kullanılan Online Performans Analiz Sistemi, denizaltılarda ve ölçüm hassasiyeti bulunan denizaltı platformlarında, deniz deneyimleri kapsamında yapılması gereken analiz ve performans analizleri gibi işlemlerin otomasyonuna, denizde harcanan sürenin kısaltılmasına, sistemlerde karşılaşılabilecek sorunların yerinde ve tüm platform bazında analiz edilebilmesine olanak sağlıyor.

TCG Anadolu’nun inşasında yer alan Navantia Turkiye Ofisi Genel Müdürü Jorge Garcia-Monedero “TF-2000 fırkateyni, Sağlık Bakanlığı hastane gemisi gibi projeleri hedefliyoruz. Ayrıca kısa sürede ikinci LPD ve Cumhurbaşkanı’nın söylediği gibi üçüncü ve daha büyük gemi için de konuşacağımızı umuyoruz.”

“TCG Anadolu’nun esas inşası Eylül’de başlayacak ve ilk bloklar görünür hale gelecek. Navantia projede azami 8 kişi görevlendirecek. DELTAMARINE tasarım işinde yer alıyor.”

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Artık Türkiye, daha önce tasarladığı ve ürettiği mini, male ve taktik sınıf İHA’ları silahlandırma çalışmalarını yürütüyor. Bunda da başarılıyız, ilk örnekleri var. Bu örnekler, şu anda Özgür Suriye Ordusu’na verdiğimiz destekte kullanılıyor. Buradaki temel husus, taktik sınıfı İHA 560-600 kilogram civarında, bunun üzerindeki silah sistemi de daha küçük oluyor.

Amacımız, 3,5-4 ton civarında silahlı İHA yapmak ve bunu daha güçlü silah ve kameralarla donatmak. Türkiye, İHA konusunda ciddi mesafeler aldı, dünyanın sayılı 4-5 ülkesinden birisi haline geldi.”

İzmirli araç üstü ekipman üreticisi Katmerciler İcra Kurulu Başkan Vekili Furkan Katmerci, şirketin İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tesislerinde yaptığı açıklamada bir ateş çemberinin içinde yer alan Türkiye’de terörle mücadele sürecinde ihtiyaç duyulan ürünlere yöneldiklerini ifade etti ve bu alandaki ilk prototipin Khan.D isimli yüksek güvenlikli 4×4 zırhlı personel taşıyıcısı (ZPT) olduğunu söyledi.

Malezya ve Fransa’daki fuarlarda sergiledikleri 8 kişi kapasiteli Khan.D’nin ardından 10 kişi kapasiteli Kangal’ı da ürettiklerini anlatan Katmerci, şirketin mevcut portföyü içinde zırhlı iş makinesi ve koruma kalkanlarının da bulunduğuna işaret etti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü “SAGE’de çok önemli projeler yürütüyoruz, bunlardan 3 projemizde ortaya çıkan ürünler şu anda silahlı kuvvetlerde aktif bir şekilde kullanılıyor. Son dönemde Türkiye’nin içinde bulunduğu bölgenin güvenlik şartları, yurtdışında yürüttüğümüz operasyonlar var, bu operasyonlar da çok şükür ağırlıklı olarak kendi sistemlerimizi, kendi mühimmatlarımızı kullanıyoruz.” diye konuştu.

TÜBİTAK SAGE, uçaktan atılan bombalara güdüm ve uzun menzil yeteneği kazandıran Kanatlı Güdüm Kiti (KGK) yer testleri aşamasını başarıyla tamamladı.

Mevcut güdümsüz 1000 Ib’lik MK-83 ve 500 Ib’lik MK-82 genel maksat bombalarını havadan karaya uzun menzilli akıllı mühimmatlara çeviren kanatlı güdüm kiti, bombalara, her türlü hava koşulunda, 100 kilometrenin üzerinde bir mesafeden atıldığında hassas vuruş yeteneği kazandırıyor. Bu da uçakların tehlikeli bölgelere yaklaşmadan, güvenli bir şekilde görevlerini tamamlamalarını sağlıyor.

TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) bünyesindeki “Arayıcı Başlık Teknoloji Geliştirme ve Test Merkezi”nin açılışı yapıldı.

SAGE’nin Beş Eksenli Benzetimci Altyapısı ve simülasyonu ile hava platformuyla yapılabilecek 6 bin farklı senaryonun bir defada yaklaşık aynı maliyetlerde test edilebilmesi sağlanıyor.

Geliştirilen arayıcı başlıkların simülasyon üzerinde testi yapıldıktan sonra gerçeğe yakın bir fikir elde ediliyor, akabinde de geliştirilen sistem mühimmata bağlanıp gerçek hava platformundan atılarak buradaki çalışmalar doğrulanmış oluyor.

Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği (SASAD) verilerine göre, sektörün ürün ve teknoloji geliştirme harcamaları geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 2 artarak, 904 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Bu kaynağın yüzde 13’ü teknoloji geliştirmeye, yüzde 87’si ürün geliştirmeye ayrıldı. Teknoloji geliştirmenin payı 122 milyon dolara, ürün geliştirmenin payı 782 milyon dolara karşılık geldi. Bu harcamaların 287 milyon doları öz kaynakla, 616 milyon doları proje teşvikleriyle finanse edildi.

6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Opmerkingen


Yazı: Blog2_Post
bottom of page