top of page
  • Yazarın fotoğrafıTuran Oguz

Gecen Hafta Neler Oldu? 03/10/2016-09/10/2016

Lojistik destek gemisi TCG Yüzbaşı Güngör Durmuş’un denize indiriliş töreni Tuzla Selah Tersanesi’nde gerçekleştirildi.

Törende Yüzbaşı Güngör Durmuş Lojistik Destek gemisinin özelliklerinden bahseden Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, “Üstün özellikler ve yerli cihazlarla donatılmış bu gemimiz unsurlarımıza akaryakıt, su, yiyecek ihtiyacını karşılayabilecek, tehditlere karşı kendini koruyabilecek, helikopter harekatı yapabilecek, küçük çapta cerrahi müdahaleleri yapabilecek imkan ve kabiliyetlere sahip olacaktır” diye konuştu.

Roketsan Ortadogu ve Afrika Pazarlama Muduru Ufuk Ozdemir’in verdigi roportaja istinaden 5 Eylul 2016 tarihinde yayinlanan videoya gore:

Cirit fuzesini; helikopter, IHA, hafif saldiri ucaklari, hucumbot ve kara platformlarina entegre ettik.

Mizrak fuzesini; T129, Cobra, S-70B helikopterlerine entegre ettik. Eurofigher ve Rus helikopterlerine entegrasyon kabiliyetimiz var.

MAM-L akilli bombasinin tandem baslikli antitank versiyonunu IHA’lara entegre ettik.

TR-300 roketinin menzili 120 km oldu.

Cezayir ile ortak uretime haziriz.

Milli İnsansız Hava Aracı (İHA) Bayraktar’ın kritik haberleşme sistemi yenileniyor. CTech tarafından üretilen Ufuk Hattı Haberleşme Terminali (LOS) İHA’lara entegre edilecek. LOS sistemi ile birlikte İHA’lar, 150 kilometrelik bir mesafede kontrol edilebilecek.

Sistemin kontrol edilebilir haberleşme alanının büyüklüğünde nihai hedef ise 200 km. Tamamen milli ve yerli haberleşme terminali LOS ile İHA’lar, data ve komut gönderme haberleşmesinde milli dalga formunu kullanmaya başlayacak ve bu da haberleşme güvenliğini arttıracak.

Sistemin, ilk olarak, halen Suriye sınır ötesinde yürütülen Fırat Kalkanı Harekatı ve Güneydoğu’da devam eden terörle mücadele operasyonlarında aktif olarak kullanılan Bayraktar İnsansız Hava araçlarına entegre edilmesi planlanıyor. Söz konusu terminallerin Baykar İHA’lara entegresyonuna önümüzdeki haftalardan itibaren başlanması planlanıyor. Saha testlerine devam edilen sistem, helikopter platformunda denendikten sonra Bayraktar İHA TB2’lere entegrasyonuna başlanacak.

Faydalı yük kapasitesi düşük olan İHA’larda diğer sistemler soğutma için harici bir üniteye ihtiyaç duyarken, LOS, ısı tahliyesini kendi kendine yapabilecek, ek bir ünite ve yük gerektirmeyecek. Ürüne ulaşmak da daha kolay olacak. yurtdışından sipariş verildiğinde ancak 6 ila 8 ayda ürün teslim edilebilirken, milli LOS, ihtiyaç duyulduğu anda en kısa sürede karşılanacak.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile yapılan sözleşme uyarınca CTech, milli İnsansız Hava Aracı ANKA-S platformları için yüzde 100 milli Uydu Haberleşme Terminali (SATCOM) geliştiriyor.

DÜNYA devi Rolls Royce CEO’su Warren East’in, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ile yaptığı görüşmelerde ısrarla “ortak üretim” vurgusu yaptığı öğrenildi. Alınan bilgiye göre East, dünya üzerindeki 8. Gelişmiş Üretim ve Teknoloji Merkezi’ni (AMTC) Türkiye’de kurma konusunda görüş alışverişinde bulundu. 2023’te göklerde olacak milli savaş jeti projesinde yer almak isteyen Rolls Royce, uçak motorunun tamamını Türkiye’de üretmek için talepte bulundu.

East’in, üst düzey görüşmelerde Türk tarafına “Birlikte çalışalım. Uçak, helikopter, füze motoru gibi yeni ürünler geliştirelim. Bu ürünleri teknoloji transferiyle üçüncü ülkelere de satalım” teklifinde bulunduğu bildirildi. Alınan bilgiye göre East, Türkiye ile işbirliği halinde yeni ürün çıkararak dünya ülkelerine de pazarlamak istedi. East’in “işbirliği” teklifini ısrarla tüm görüşmelerde vurguladığına dikkat çeken yetkililer, görüşmelerle ilgili şu bilgileri verdi: “Teknoloji transferi de yapmak istiyorlar. Bizim üreteceğimiz uçakta, helikopterde, füzede milli motora ihtiyacımız var. ”

Anka Teknoloji Üniversitesi ile Ukrayna’nın 131 yıllık mühendislik ve akademik bilgi birikimine sahip, tank motoru ve transmisyon sistemleri konusunda en yetkin Üniversitelerinden birisi konumunda bulunan Harkov Teknik Üniversitesi arasında ortaklık ve işbirliği anlaşması imzalandı.

Yapılan Anlaşmaya göre, “MİLLİ TANK ve HELİKOPTER MOTORLARININ PROJELENDİRİLMESİ” süreci tamamlanmış olacak.

Kuruluştan yapılan açıklamaya göre TEI, 6-9 Ekim’de gerçekleştirilen İstanbul Airshow’da yeni nesil ticari uçaklarda en çok tercih edilen GE LEAP motoru için ürettiği yüksek geometrik karmaşıklığa sahip 5 kademe blisk parçalarını sergiledi.

Ayrıca TEI standında Türkiye’nin Özgün Helikopteri’ne güç verecek TS1400 motoru ile MALE sınıfı insansız hava araçları için geliştirilen PD170 motorunun modelleri de görücüye çıkarıldı.

Bakan Işık, CNN Türk’te katıldığı canlı yayında “Katyuşa füzelerini etkisiz hale getirecek bir çalışmayı yaklaşık 1,5 yıldır yapıyorduk. Orada özellikle laboratuvar ortamında başarıyı sağladık. Şimdi saha testlerine başladık.” açıklamasında bulundu.

Şu anda detaylarına girmek istemiyorum diyen Işık, “Farklı bir teknoloji. Katyuşa füzelerinin havada yakalayıp imha ediyor. Demir kubbe gibi çok sayıda şeyi çalışıyoruz. Bunlar duyarsız mühimmat. Çok eski teknoloji. Bazen eski teknoloji ile mücadele etmek yeni teknoloji ile mücadele etmekten daha zor oluyor.” dedi.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı internet sitesinde 3 Ekim 2016 tarihinde yayınlanan mevcut durum açıklamasına göre


Jandarma Genel Komutanlığı keşif ve gözetleme ihtiyacının karşılanması amacıyla 1 taktik IHA sisteminin (1 sistem de opsiyon) yurt içi hazır alım yoluyla tedariği konusunda sözleşme görüşmeleri tamamlanmış olup sözleşmenin yakın zamanda imzalanması ve kamuoyuna duyurulması beklenmekte.

Ankara Merkezli TRJET’in sahibi ABD merkezli uzay ve havacılık sistemleri Sierra Nevada Corporation’ın (SNC) Üst Yöneticisi Fatih Özmen Türk markası olan TRJET uçağının 2023 yılında gökyüzünde olacağını söyledi.

Fatih Özmen, “Küresel Türk markası olacak ve inşallah Cumhuriyetimizin 100’ncü yılı olan 2023’de göklerle buluşacak Türk mühendisleri tarafından tasarlanıp Türkiye’de yönetilecek.”

Türkiye’de kurdukları TR-JET uçak üreticisi olmak için çalışmalara başladıklarının altını çizen Özmen, “TR-JET firması bu ürünlerin mesela Boeing, Airbus gibi montaj haklarını yapacak olup diğer tüm işleri TAİ başta olmak üzere diğer Türk firmalarına dağıtacaktır. Uçağımız 70 kişilik. ABD’de uzman kuruluşlara yaptırdığımız Pazar araştırması sonucu Dünya’da havacılık sektöründe 2025 yılı sonrasında bölgesel yolcu uçaklarına ihtiyaç duyulacaktır tespitinde bulundu. Bunun üzerine 70 kişilik bölgesel uçağı yapmaya karar verdik. Bu segmentte dünyada 4000 uçak uçuyor ama üretilen uçak sıfır. Çünkü hep eski uçaklar ve bakım üzerine bu Pazar girilmesine uygundu” diye konustu.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), piyasada mevcut Sentetik Açıklıklı Radar (SAR) Uydu Sistem yükleri ile ilgili bir bilgi isteği duyurusunda bulundu. SSM, GÖKTÜRK-3 SAR Uydu Sistemi projesi kapsamında gerçekleştirilecek Keşif Gözetleme Birleşimli Açıklıklı Radar uydu sistemi alımı konusunda ilgili firmaları bilgi vermeye davet etti.

Müsteşarlık proje kapsamında daha önce TÜBİTAK Uzay ve ASELSAN’ın desteğiyle milli olarak SAR geliştirilmesi için, TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. ile SSM arasında 8 Mayıs 2013 tarihinde Ön Tasarım Aşaması Sözleşmesi imzalamıştı.

TUSAŞ’dan yapılan açıklamada; “Bu sabah saat 06.55’de Elazığ Meydanından görev uçuşu için kalkan ANKA İnsansız Hava Aracı, uçuşun 25’inci dakikasında motor arızası nedeniyle, planlanan bölgeye ve mecburi iniş paterni uygulanarak kontrollü iniş yapmıştır. Uçağın kısa süre içerisinde yeniden faaliyetlerine başlatılması yönünde çalışmalar başlatılmıştır.” denildi.

4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page