top of page
  • Yazarın fotoğrafıTuran Oguz

MAM-L vs UMTAS

MAM-L, UMTAS teknolojisi uzerinden gelistirilmistir.

22.5 kg agirligi ile MAM-L, 37.5 kg agirligindaki UMTAS’a gore daha hafif olmasi sebebiyle agirligin onemli oldugu IHA’larda tercih edilir.

Harp basliklari (10 kg) ve CEP degerleri (<10 m) yaklasik aynidir.

UMTAS ve MAM-L yaklasik ayni menzildeki hedefleri vurabilirler: 8+ km.

UMTAS ve MAM-L yaklasik ayni hizdaki hedefleri vurabilirler: 70 km/h hizin altindaki hareketli hedefler.

MAM-L motorsuz, suzulen bir muhimmat oldugundan 15.000 feetten 8+ km menzili saglayabilirken; UMTAS roket motorlu oldugu icin asgari irtifa ve menzil gerekliliginin uzerindeki her irtifada, ornegin 5.000 feet’den bile, saglar.

MAM-L

Bu yuzden alcak irtifalarda da gorev yapmasi gereken bir atak helikopteri icin MAM-L yeterli olmaz, UMTAS gereklidir.

Ancak IHA’lar, dusuk hizlari ve buyuk govdeleri sebebi ile MANPADS’lere dahi kolay hedef olma riski tasidigindan 15.000 feet’in altinda, cok mecbur kalmadikca, gorev yapmayacaklari icin MAM-L yeterlidir.

MAM-L’nin baslica hedefleri arac ve personel iken, UMTAS tandem basligi ile ilaveten agir zirhli ve tank vurabilir.

MAM-L yari aktif lazer arayici baslik (SAL) kullanirken UMTAS goruntuleyici infrared (IIR) baslik kullanir. Bu da UMTAS’in elektronik harpten etkilenmesi olasiligini azaltir.

UMTAS

MAM-L icin hedefe temas gerceklesene kadar lazer isaretleme yapmak sart iken, UMTAS icin at-unut ozelligi sayesinde boyle bir gereklilik yoktur.

MAM-L’de hedef degistirilemezken, UMTAS’da cift yonlu RF datalink ozelligi sayesinde hedef guncelleme yapilabilir, sutre gerisinden de atis gerceklestirilebilir.

Sonuc olarak, MAM-L daha korunaksiz hedeflere maliyet etkin bir vurus imkani sunarken, UMTAS daha kompleks hedefler ve ortamlar icin bir gerekliliktir.

Eger hedef, zirhli silahlar (tank, vb) ve modern teknolojilere (Infrared karsi tedbir, vb) sahip olmayan personel (terorist unsurlar) veya zirhsiz araclar (araba, pick-up, vb) ise, ayrica meteorolojik kosullar da uygunsa, dogru cozum IHA + MAM-L kullanimidir.

Yukarida tanimlanandan daha kompleks gorevler icin, faydali yuk tasima kapasitesi daha fazla olan bir IHA’da, gorev tanimina ve kapasitesine gore, MAM-L ve/veya UMTAS ve/veya mumkun olabilen diger muhimmatlar kullanilabilir.

Ilk yayinlanma tarihi: 3 Temmuz 2016 saat 10.30

11 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page