top of page
  • Yazarın fotoğrafıTuran Oguz

TF-X Alternatifleri Kanat/Motor Ozeti


En ustteki ucaga 1 numara dersek

1: Canard/Delta (C/D) kanatli, tek motorlu modeldir. Ucaga onden bakinca kucuk kanata canard, arkasindaki asil kanata delta kanat denir seklinden dolayi. Bu kanat konfigurasyonunu gunumuzde daha cok Avrupa ekolu tercih eder (Typhoon, Gripen, Rafale).


2: Wing/Tailplane (W/T) kanatli, cift motorlu modeldir. Onden bakinca ilk kanata wing (kanat), arkadaki yatay ufak kanada tailplane (kuyruk kanadi) denir. Bu kanat konfigurasyonunu gunumuzde daha cok Amerikan ekolu tercih eder (F-22, F-15).

3: Wing/Tailplane kanatli, tek motorlu modeldir.

Neden tek veya cift motor?

Maksimum kalkis agirligi dusuk bir ucakta tek motorla da cift motorla da ayni toplam itki elde edilebilir. Ancak kuvvet her zaman ucus guvenligi acisindan cift motor tercih eder. Cunku gorev sirasinda tek motorlu ucaginizin motoru vurulur veya bozulursa dusersiniz. Halbuki cift motorluda bir motorunuz vurulsa veya bozulsa bile en kotu ihtimalle digeriyle bir sure daha idare eder ve kurtulabilirsiniz.

Maksimum kalkis agirliginiz fazla ise zaten onu karsilayacak tek motor olmadigi icin cift motor kullanmaya mecbur kalirsiniz.

Kanat tiplerinin performansa etkisi nedir?

Aslinda sadece bu karsilastirma icin bile yuzlerce sayfalik bir kitap yazilabilir ama kolay anlasilmasi icin en basit sekilde anlatayim.

C/D konfigurasyonu W/T’ye gore bir miktar daha stabildir, daha fazla G ceker ve dolayisiyla it dalasinda ilk donuslerde manevra kabiliyeti daha yuksektir. Ancak manevralara devam edildikce diger tipe gore ustunlugunu devam ettiremez, ya da ettirmek icin cok daha buyuk bir motora ihtiyac duyar.

Ancak W/T versiyonunun gorunmezlik ozelligi daha iyidir, yani radar kesit alani daha kucuktur.

Bizim kuvvet Amerikan ucaklarina daha alisik oldugu icin W/T daha uygun gelecektir.

4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page