top of page
  • Yazarın fotoğrafıTuran Oguz

TCG Işın ve TCG Akın Envantere Girmek Icin Gun Sayiyor

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacına binaen Kurtarma ve Yedekleme Gemilerinin (KURYED) tedariki kapsamında, Savunma Sanayii İcra Komitesi’nin 15 Haziran 2010 tarihli kararına istinaden, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile İstanbul Denizcilik Gemi İnşa Sanayi ve Ticaret AŞ (Istanbul Tersanesi) arasında 28 Ekim 2011’de tedarik sözleşmesi imzalanan “TCG Işın” ve ‘TCG Akın’ın Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girmesi için son testleri yapılıyor.

Haziran 2014’te törenle denize indirilen A-583 “TCG Işın”ın denizcilik performanslarının da sergilendiği Deniz Kabul Test (SAT) faaliyetleri büyük oranda başarıyla tamamlandı, kurtarma sistemleri ile ilgili testler ise devam etmekte.


Geminin çok yakın zamanda geçici teslim görüşmelerine başlanarak Haziran 2017 içerisinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girmesi planlanmakta.

Eylül 2014’te törenle denize indirilen A-584 “TCG Akın”ın sistemlerinin Liman Kabul Test (HAT) faaliyetleri tamamlandı ve Mayıs 2017 itibariyle Deniz Kabul Test (SAT) faaliyetlerine başlandi. Seyirler başarıyla devam etmekte.


Geminin Temmuz 2017 içerisinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girmesi planlanmakta.

KURYED öncelikle kurtarma ve sualtı çalışması yapmak ve denizaltı kurtarma faaliyetlerine destek vermek amacıyla uluslararası sularda emniyetle seyir yapabilecek şekilde tasarlandi. Yara alan/karaya oturan/arıza yapan gemilerin kurtarılması/ yedeklenmesi, açık deniz yedeklemesi, dalgıç, ROV ve ADS vasıtasıyla yapılabilecek sualtı onarım ve enkaz çıkarma gibi sualtı çalışmaları, torpidoların denizden alınması, denizaltıların satha gelememesi durumunda azami 600 m derinliğe kadar personele yaşam desteğinin sağlanması ve personel kurtarma faaliyetlerine destek, gemi yangınlarına müdahale, denize inen/düşen tüm hava vasıtalarından personel kurtarma, bahse konu vasıtalardan personel/malzeme çıkarma ve enkaz çıkarma görevlerini de icra edebilecek.

Gemiler; 68 m boyunda ve 14 m genişliğinde olup 2x3500kW ana makine, 2xCPP pervane, 1x550kW baş enine itici, 1x770kW baş asansörlü tip itici ve 2x1000kW kıç enine itici ile donatıldı. Tam yük deplasmanı 2.400 ton, azami hızı ise 18 knots. 14 knots ekonomik hızda menzili 4.000 nm (~7.400 km). Gemide 2 adet 12.7mm makinali tufek bulunmakta.

İhale döneminden başlayarak tüm tasarım süreçleri SEFT Gemi Tasarım tarafından gerçekleştirilen; inşa, donatım ve sistemlerinin entegrasyonu İstanbul Tersanesi tarafından yapılan gemilerin yerli katkı payı oranı, sanayii katılımı ve offset toplamı olarak, %65’in üzerinde.

Ilk yayinlanma tarihi: 9 Haziran 2017 saat 11.52

19 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page