top of page
  • Yazarın fotoğrafıTuran Oguz

Rusya Suudi Arabistan'a Iskander Fuzesi Satmiyor

Bir sure once Suudi Arabistan Disisleri Bakani Adel bin Ahmed Al-Jubeir ulkesinin Iskander fuzelerine ilgisini resmi olarak aciklamisti.

Ancak, devlet kurulusu Rostec’in baskani Sergei Chemezov’a gore, Rusya federal kanunlari kisa menzilli nukleer kapasiteli Iskander fuzelerinin ihracina izin vermiyor. Cunku Iskander, ihraci yasakli urunler listesinde.

Iskander Fuzesi


Iskander-M (Nato kodu: SS-26 Stone) 2006 yilinda hizmete giren, Rus yapimi, kisa menzilli balistik fuze sistemi.

Iskander-M kati yakitli, tek kademeli bir roket motoruna sahip, 6+ Mach seyir hizinda bir fuze.

Fuze asgari 50 km, azami 400+ km (bazi kaynaklarda 500 km) menzilli olup, ihrac versiyonu Iskander-E ise azami 280 km menzilli. Iskander-M toplam agirligi 3.800 kg. Iskander-M’in savas basligi 700 kg iken, Iskander-E’de bu agirlik 480 kg. Fuze 6-50 km irtifada ucus gerceklestirebiliyor. Bir tasiyici aracta 2 adet fuze bulunuyor.

Fuzenin CEP degeri, INS gudumu icin 30-70 m (Iskander-M/E) optik gudum icin ise 3-7 m (Iskander-M).

Fuzeler hem konvansiyonel hem de taktik nukleer baslik kapasiteli ve dusman askeri unsurlarindan yeralti komuta merkezlerine kadar genis bir hedef kitlesine angaje olabiliyor.

Degisken ucus rotasi izleyebildigi ve surekli manevra yapabildigi icin yuksek hareket kabiliyetine sahip olan sistem, 16 dakika gibi bir surede operasyonel olarak hazir hale gelebiliyor, 2. fuze ilkinden 1 dakika sonra ateslenebiliyor.

Rusya’nin daha once Suriye’ye 26 adet Iskander-E sattigi dusunuluyor.

10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page