ABD, Almanya, Italya ortakligi ile baslayan projede; daha once ABD Silahli Kuvvetleri alimdan vazgectigini aciklayarak cekilmisti.
MEADS’in Almanya’ya satisina dair bir sozlesme de henuz imzalanmis degil.
2015 yilinda Almanya, Patriot yerine 4,5 milyar USD bedelle MEADS’i sectigini acikladi. Ancak sozlesmeyi alabilmek icin zorlu performans degerlerinin saglanmasi gerektigini bildirdi.
Program ortaklarindan MBDA Almanya’nin Genel Muduru Thomas Homberg, Temmuz 2016’da Lockheed Martin ile birlikte nihai teklifi vereceklerini ve Alman Parlamentosu’nun teklifi 2016 yili sonuna kadar onaylamasini umduklarini soyledi.
Ancak rakibi Patriot’un ureticisi Raytheon, nihai kararin Almanya’da 2017’de yapilacak secimlerden dolayi 2018’e kalabilecegini soylemekte.
Thomas Homberg, Italya’nin da MEADS’i secmesini ya da en azindan birkac komponentini almasini beklediklerini acikladi.
Ote yandan Italya hala MEADS alip almayacagina karar vermis degil.
Bu sene yaptigi son fon aktarimi ile bir lancer, bir radar ve 1 komuta kontrol araci sahibi olarak minimum angajman kabiliyetine ulasacak. Ancak daha fazlasi icin kararsiz.
Bir Lockheed Martin yetkilisinin aciklamasina gore, Almanya ve Italya hukumetler seviyesinde bir degerlendirmeye devam ediyor. Diger yandan Italya, kendi MEADS bazli sistemini kurmak istiyor.
Almanlar sistemde PAC-3 MSE ve Iris-T fuzelerini kullanacakken; Italyan kaynaklara gore, eger kullanmaya karar verirlerse onlarin ikincil fuzeleri buyuk ihtimalle Iris-T olmayacak.
2015 ve 2016 yillarinda, Lockheed Martin tarafindan, Polonya ve Turkiye’nin de sistemle ilgilendigi aciklandi. Ancak henuz herhangi bir gelisme olmus degil.
Butun bu belirsizliklerin ve dedikodularin golgesinde MEADS var olmaya calisiyor.
MEADS; 360 derece kapsama alanina sahip ultra yuksek frekans gozetleme radari, X Band faz dizili atis kontrol radari, 360 derece angajman kabiliyetli 8’li lancer ve komuta kontrol merkezinden olusan; kolay doldurulabilen, ag merkezli, mobil bir hava ve fuze savunma sistemi.
Acik mimariye sahip, farkli fuzeler de kullanabilen bu sistem, birincil fuze olarak; “Carparak Yok Etme” (Hit-to-Kill) ozelligine sahip, yuksek manevra kabiliyetli PAC-3 MSE fuzesini kullaniyor.
Lockheed Martin tarafindan uretilen PAC-3 MSE, azami 300 km menzilli taktik balistik fuzelere, sabit ve doner kanatli ucaklara ve seyir fuzelerine karsi etkili.
Teyid edilemeyen bilgilere gore, balistik fuzelere karsi 35 km menzil ve 25 km irtifada engelleme yapabildigi dusunuluyor. Ucaklar icin ise menzilinin 120 km olduguna inaniliyor.
Sistemin en erken 2020’de operasyonel olmasi bekleniyor. Yakin zamanda siparis olmazsa bu tarih daha da ileri otelenebilir.
Comments