top of page
  • Yazarın fotoğrafıTuran Oguz

KORAL Elektronik Harp Sistemi

Koral Elektronik Destek (ED)/Elektronik Taarruz (ET) sistemi, kara konuslu uzaktan ED/ET (Kara SOJ) kabiliyeti kazanimi amaciyla baslanan bir projedir.

Tarihcesi

KORAL Elektronik Harp Sistemi


Projeye, Savunma Sanayi Mustesarligi ile Aselsan arasinda 2009 yilinda imzalanan sozlesme ile baslanmistir.

Amac, HvKKligi’nin hedef radarlari karistirabilecek sistem edinimidir. Sozlesme, bir adet ED, bir adet ET sistemi prototip gelistirilmesi uzerinedir.

2013 yilinda tasarimi onaylanmis, 2014 yilinda nihai prototip uretimine baslanmistir.

2015 basinda, Yunan sistemlerine karsi, Izmir’de test edilmeye baslanmistir. Nisan 2015’te ED sistem kabulu yapilmistir. ET sistem kabul calismalarina ise devam edilmistir. Daha sonra, Temmuz 2015’te, Suriye sinirina intikal ettirilip testleri orada devam etmistir. Subat 2016’da ET sistem kabulunu muteakip, 22/02/2016’da yapilan torenle tum sistem HvKK.ligi’na teslim edilmistir.

Koral Sistem Teslim Toreni


OzellikleriHer sistemde; 1 adet ED, 4 adet ET unitesi bulunmaktadir.

Sistem, 8×8 MAN marka araclar uzerine konuslandirilmistir.

Koral Sinirda


Araclar birbirinden 500 m. uzaklikta konumlandirilabilip, birbirlerine fiberoptik kablolarla irtibatlandirilmaktadir.

Elektronik Taarruz Unitesi


Koral ED Sistemi; tehdit radarları tespit, teşhis etmek ve yönlerini bulmak amacıyla kullanilmaktadir.

Elektronik Destek Unitesi


Koral ET Sistemi, ED Sistemleri tarafından konumlari belirlenmiş hedef radarları köreltmek veya aldatmak amacıyla kullanilmaktadir.

ET, gürültü veya değişik modülasyonlarda karıştırma ve aldatma işaretlerinin gönderilmesiyle gerceklesmektedir.

Menzilinin 100-150 km. oldugu soylenmektedir. Ancak, bu konuda resmi bir aciklama yapilmamistir. Nitekim, alttaki fotograftan dolayi, cesitli ortamlarda 500-600 km menziller konusulmaktadir.

ASELSAN Yetkililerinin HvKK’na Sunumu


Koral’in uc yeni ve kritik yonu vardir:

Yeni tip tehditleri belirleyip onlari hafizaya almasi (DRMF), uzmanlar tarafindan bu tehdit cozumlenip ET uygulanabilmektedir. Yani kabaca, ogrenme ozelligi.

Faz Dizili antenlere sahiptir. Yani ayni anda bir kac farkli ET gerceklestirebilmekte ve bu sirada farkli teknikler kullanabilmektedir.

Genis calisma frekans araligina sahiptir. Bu degerler; ED icin 0,5-40 GHz, ET icin 0,5-18 GHz ve 18-40 GHz’dir.

Guncel Tehditlere Karsi Davranisi

S-300 Radari


KORAL, diger tehditlerin yaninda, 2000’li yillarda Cin’den alinan S-300 radari (sadece radar kismi alinmistir) ozellikleri de dikkate alinarak gelistirilmis, son teknoloji faz dizili antenlere sahip, tamamen dijital bir sistemdir (Bugunlerde cok konusulan rakibi Rus Krasukha-4 ise yari dijitaldir).

Krasukha-4


Bu S-300 radari, bugun hala, Konya’da EHTES sahasinda kuruludur ve pilotlarimizi karsi tedbirler konusunda egitmek icin kullanilmaktadir.

S-400


S-400’lerin radarlari da S-300’un gelismisi oldugu icin, basindan, onlara karsi da bir miktar etkinligi vardi. Suriye sinirinda testler sirasinda, aktive edilen S-400’un izi belirlenmis, cozumlenip tehdit kutuphanesine eklenmis ve S-400’e karsi tedbirler alinip o konuda da gelistirilmistir.

8 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page